2024. május 11. - Ferenc

A magyarok kirekesztik a romákat?

Magyarország jelentős erőfeszítéseket tett az elmúlt években a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogi védelmének javítása érdekében, ám a pozitív fejlemények ellenére a romákat diszkrimináció éri, és rasszista motivációjú cselekményeket követnek el velük szemben - olvasható a strasbourgi székhelyű Európa Tanács szerdán közzétett jelentésében.
2010. szeptember 22. szerda 16:27 - HírExtra
A dokumentum méltatja, hogy Magyarországon kiterjesztették az antidiszkriminációs jogalkotást, és az Egyenlő Bánásmód Hatóság szankciókkal élt a nemzeti kisebbségekhez tartozókkal szembeni diszkrimináció miatt.

A romákat illetően azonban szóvá teszi a jelentés, hogy jelentettek rendőrök részéről megnyilvánuló, nem megfelelő bánásmódról tanúskodó eseteket is.

"Tekintettel az intolerancia légkörére, amely növekvőben van a magyar társadalom egy részében, a (strasbourgi jelentéstevő) Bizottság felszólítja a hatóságokat, hogy tevékenyen lépjenek fel a kultúrák közötti párbeszéd érdekében, és küzdjenek az intolerancia minden formája ellen, beleértve a médiát és a politikai közbeszédet is" - olvasható a jelentésben.

Az Európa Tanács azt ajánlja, hogy vizsgálják felül a rasszista beszéd, illetve gyűlöletbeszéd jogi szankcióit, a véleménynyilvánítás szabadságának tiszteletben tartása mellett.

A jelentés megállapítja, hogy a magyar hatóságok ambiciózus cselekvési tervet indítottak el a romák lakhatásának, foglalkoztatási helyzetének, oktatásának és egészségügyi ellátásának javítása érdekében. Strasbourg szerint azonban több erőfeszítésre van szükség, elsősorban az oktatás területén. Az Európa Tanács úgy látja: bár fejlett kisebbségi képviseleti rendszer működik Magyarországon, sürgősen meg kellene teremteni annak az intézményi kereteit, hogy a nemzeti kisebbségek megfelelő képviseletet kapjanak a magyar parlamentben is.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását