2024. május 11. - Ferenc

Miért égnek lázban a tudósok?

Csaknem teljesen híján van a metánnak annak a Naprendszeren kívüli bolygónak a légköre, amelynek léte megingatta a tudósokat abban az elgondolásban, miszerint a gáz alapvető a hasonló égitestek számára.
2010. szeptember 21. kedd 07:45 - HírExtra
A Naprendszerben keringő gázóriások - a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz - mind bővelkednek metánban. A NASA Spitzer űrteleszkópjával a GJ 436b jelű exobolygót megfigyelve, a tudósok úgy találták, hogy a Földtől egy 33 fényévre lévő csillag körül keringő, Neptunusz-méretű égitest körül szinte nyoma sincs a metánnak - olvasható a Yahoo News oldalán (news.yahoo.com).

"Egy ilyen hőmérsékletű és méretű égitest gazdag kellene, hogy legyen metánban, de hétezerszer kevesebbet találtunk annál, mint amennyit a modellek jeleztek" - fogalmazott a NASA hétfőn kiadott közleményében a University of Central Florida egyik kutatója.

A metán a legegyszerűbb szénhidrogén, négy hidrogén- és egy szénatom alkotja. Könnyedén létrejön hidrogén és szén együttes meglétekor, mint ahogy ez a Naprendszer gázóriásainak légkörében is kialakult.

A kutatók a GJ 436b esetében a várt metán helyett nagy mennyiségben találtak karbon-monoxidot, ez még inkább összezavarta őket.

Több magyarázat is létezhet arra, hogy mi történik a távoli égitest légkörében. Elképzelhető, hogy ultraibolya-sugárzás bontja részeire a metánt, etilénné vagy más polimerré. Nem zárható ki, hogy az erős szél hoz magával mélyebbről szén-monoxidot, átvéve ezzel a metán helyét. A bolygó átlaghőmérséklete 527 Celsius-fok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását