Tarlós: minden kerületnek lesz "máltai" játszótere

A következő négy évben minden budapesti kerületben épül majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) üzemeltetésében működő játszótér - közölte a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje hétfőn, amikor ellátogatott egy óbudai "máltai" játszótérre.

Tarlós István az MTI kérdésére elmondta, megválasztása esetén azt szeretné elérni, hogy valamennyi kerületben legalább egy máltai játszótér épüljön. Az ehhez szükséges forrásokat a fővárosi önkormányzat biztosítaná, míg a játszóterek üzemeltetését az MMSZ vállalja magára.
Közölte, büszke arra, hogy a már átadott hét budapesti máltai játszótér mindegyike az általa korábban vezetett III. kerületben épült fel, és közülük hat még az ő idejében.

Elmondta, a máltaiak 1998-ban a "játszva megelőzni" gondolat jegyében indították el a közösségépítő programot, amelynek lényege, hogy a biztonságos, őrzött, bekerített játszótereken különböző korcsoportoknak nyújtanak játszási lehetőséget, tartanak foglalkozásokat szakemberek, köztük játékpedagógusok vezetésével.

Elmondta azt is, hogy a máltai játszótereken egy épületet is emelnek, ahol télen vagy rossz idő esetén is tarthatnak foglalkozásokat; mosdót és baba-mama szobát is biztosítanak.

Tarlós István szólt arról is, hogy nemcsak játszótér-építési, hanem más ügyekben is együtt kívánnak majd működni a máltaiakkal, így például a hajléktalanok problémáinak megoldásában.
Kérdésre elmondta, nemcsak a máltaiak segítségére számít a fedél nélküliek problémáinak a kezelésében, hanem például a vöröskeresztre is. Ezzel utalt Demszky Gábor délelőtti, az MTI-nek adott nyilatkozatára, amelyben a leköszönő főpolgármester azt javasolta Tarlós Istvánnak, hogy más segítő szervezetekkel is működjön majd együtt.

Tarlós István közölte azt is: a hajléktalanokkal kapcsolatos kérdésekben meg fogják kérdezni a téma elismert szakértőjét, Győri Pétert is. (Győri Péter szakmai munkásságát Demszky Gábor is méltatta délelőtt, amikor elköszönt a szociális területen dolgozó vezetőktől.)
A MMSZ ügyvezető alelnöke, Győri-Dani Lajos az MTI kérdésére arról beszélt, hogy az óbudaihoz hasonló játszóterek megépítése - ha azon épület és sportpálya is van - mintegy 150 millió forintba kerül.

Elmondta, hogy a máltai játszótereket éjszaka őrzik, nappal pedig folyamatosan jelen vannak, így valószínűleg kevesebbe kerül a fenntartásuk, mintha nem vigyáznának rájuk, és rendszeresen fel kellene újítani őket. Jelezte: egy-egy játszótér üzemeltetése évi 10-12 millió forintba kerül.

Magyarországon jelenleg 13 máltai játszótér működik, köztük hét a fővárosban, a III. kerületben.
A játszótér-látogatáson a főpolgármester-jelöltet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár esetleges átnevezéséről is kérdezték; erről vita robbant ki, miután egy civil szervezet névváltoztatást kezdeményezett. Tarlós István azt mondta, majd az új vezetésű főváros el fogja dönteni, akar-e nevet változtatni a saját intézményében.
Forrás: MTI