2024. május 5. - Györgyi

Monok István: veszélyes lenne átnevezni a Szabó Ervin könyvtárakat

Az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója szerint veszélyes, és több szempontból is aggályos lenne megváltoztatni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nevét. Monok István szerint "méltó", hogy az intézményhálózat máig Szabó Ervin nevét viseli.
2010. szeptember 19. vasárnap 13:39 - HírExtra
Vasárnap délelőtt a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány azt közölte: a Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezik a választások után megalakuló új Fővárosi Közgyűlésnél. A szervezet szerint méltatlan, hogy az egyik legfontosabb nemzeti intézmény "egy szélsőbalos kommunista ideológus" nevét viselje.

Monok István a kezdeményezéssel kapcsolatban arról beszélt: egy intézmény nevének megváltoztatásával annak ismertségén "csorba esik".

A könyvtártörténész szerint azonban ennél is komolyabb probléma lehet, ha a névváltoztatás miatt egyes letétbe adott anyagokat, gyűjteményeket azok tulajdonosai vagy örökösei netán visszakérik majd a könyvtártól.

Mint mondta, egy ilyen esetben megcsonkulhat a történetileg kialakult állomány.

Monok István szerint Szabó Ervin személye "nem olyan mértékig dehonesztálódott" életművének egy korszakában hangoztatott ideológiai nézete miatt, ami indokolttá tenné a névváltoztatást.

A művelődéstörténész úgy látja, Szabó Ervin a maga korában egy "nagyon progresszív", kifejezetten a közkultúrát előtérbe helyező koncepció szerint szervezte a könyvtárat.

Szabó Ervin érdemei között említette, hogy a korabeli porosz könyvtári felfogással szemben ő az angolszász modellt vezette be. Utalt arra is, hogy az intézmény mindig is Szabó Ervin nevét viselte, s a könyvtárnak előtte nem volt más névadója.

A kezdeményezéssel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott: másokkal együtt neki is "elege van abból", hogy túlpolitizálják a szakmákat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását