2024. május 12. - Pongrác

Fidesz: végrehajtás szempontjából Gyurcsány- és Bajnai is megbukott

A Fidesz szerint álláspontja világos a tavalyi zárszámadással kapcsolatban: a költségvetési tervezés és végrehajtás szempontjából a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is megbukott.
2010. szeptember 14. kedd 21:00 - HírExtra
Rogán Antal, a Fidesz gazdasági kabinetvezetője és Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke Szekeres Imre szavaira reagálva kedden, egy újságírói kérdésre válaszolva azt mondták: a 2009. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvény kiállítja a bizonyítványt a két kormányról.

Rogán Antal úgy fogalmazott: a törvénytervezetből kiderül, hogy a tervezett számokból egy sem úgy valósult meg, ahogy azt 2008 végén benyújtották a parlamentnek. Ebből egyértelmű - fűzte hozzá -, hogy költségvetési tervezés és végrehajtás szempontjából mind a Gyurcsány-, mind a Bajnai-kormány megbukott.

A bizonyítványt elkészítette a jelenlegi kormányzat, de az abban szereplő jegy elégtelen - hangsúlyozta.

A Fidesz határozottan elmondta a kritikáját és azt is, hogy 2010-es költségvetés a 2009-eshez hasonlóan megbukott, május végén kiderült, a Bajnai-kormány a rendelkezésre álló hiány teljes összegét elköltötte, ezért volt szükség a kormány 29 pontos gazdasági akciótervére, anélkül nem lehetne tartani a 3,8 százalékos idei hiánycélt - emelte ki Rogán Antal.

Kósa Lajos szerint az MSZP nevében Szekeres Imre annak örül, hogy "bár matematikából megbuktak, volt év közben egy röpdolgozat, ami kettes alá lett". Hozzátette: a zárszámadás néhány tételénél a produkció kettes alá, kegyelemből.

Az Út a munkához program alapszándékában helyes - vélekedett -, de annak költségvetési finanszírozása év közben elfogyott.

Szekeres Imre, az MSZP gazdasági kabinetvezetője keddi sajtótájékoztatóján igazságbeszédnek nevezte a parlament napirendjén lévő tavalyi zárszámadásról szóló törvényjavaslatot, amelyet - mint mondta - a pártja meg fog szavazni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt az igazságbeszédet az Orbán-Semjén kormány terjesztette az Országgyűlés elé.

Szerinte a korrekt, szakszerű törvényjavaslat világossá teszi, hogy a tavalyi év gazdasági folyamatait a világgazdasági válság határozta meg és emiatt szűk volt az előző kormány mozgástere. A javaslat kimondja, hogy a reálgazdasági folyamatok a válság miatt alakultak a tervezettnél kedvezőtlenebbül - tette hozzá.

Szekeres Imre közölte: a tavalyi zárszámadás - amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyújtott be - méltatja a szocialista kormány a válság elhárítása érdekében tett intézkedéseit.

A törvényjavaslat szerint az államháztartás finanszírozása, a forint árfolyamának stabilizálására, valamint a pénzügyi rendszer működése csak a nemzetközi szervezetek hiteleivel volt biztosított.
A szocialista politikus a zárszámadás fontos megállapításai közé sorolta, hogy elismeri az uniós források hatékony felhasználását és több alkalommal elismerősen nyilatkozik az "Út a munkához" programnak a gazdasági válság kedvezőtlen hatásait ellensúlyozó szerepéről.

Úgy vélekedett: a kormánynak beszélnie kellene a dokumentumról a két kormánypárti frakcióval is, mivel azok ellentétes véleményt hangoztatnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását