2024. április 30. - Katalin, Kitti

"Komoly kockázat a svájci frank erősödése"

Az elmúlt hét tőzsdei mélyrepülése után most újabb pofont kaphatnak a hazai és nemzetközi pénzpiacok. A svájci frank árfolyamának egekbe szökése pedig a magyar bankrendszert is élesben tesztelheti.
2010. szeptember 8. szerda 17:53 - Bakos András
A komoly kockázat ellenére ugyanakkor Duronelly Péter szerint az árfolyamot hosszú távon érdemes vizsgálni. A törlesztő részletek növekedésétől ugyanis csak akkor kell félnünk, ha az erős svájci frank árfolyama tartós marad.

Duronelly Pétert, a Budapest Bank Alapkezelő befektetési vezetőjét kérdeztük:


Milyen hatással lehet az alpesi ország pénznemének, mostani 225 forintos árfolyama?

Nincs megállás?
A svájci frankot 1850-ben vezették be, amely valuta az alpesi ország addig használt különféle pénzeit váltotta fel. A történelem során rendkívül stabil valutának bizonyult. A mai árfolyamot nézve nem is gondolnánk, ám a második világháborút követően még sokáig 3 forint alatt jegyezték e valutát. Az ezredfordulón azonban már 160 forint körüli áron jegyezték, idén pedig többször áttörte az addig elképzelhetetlennek vélt kettőszáz forintos határt is. A napjainkban már 225 körülre felszökő árfolyam pedig aligha jelenthet a megállást, így félő, hogy a svájci frank hamarosan a 250 forintos árfolyamot is tesztelheti a forint ellenében.
A hitel törlesztõ részletek megnövekedésével többen lesznek olyanok, akik késve fizetik be adósságaikat. Jelenleg, a jelzálog-érvényesítésen levõ moratórium miatt azonban a BAR-listára kerülésen kívül nincsen ennek komolyabb szankciója. A több késedelmes fizetés várhatóan nagyobb stresszt okoz majd a bankrendszeren. A növekvõ hitelezési veszteség miatt pedig a bankok általánosságban visszafogják a hitelezést, ami a vállalati szektornak sem jó hír.
 
Komoly kockázatnak tekinthetõ a svájci frank erõsödése a hazai gazdaságra nézve?

Igen, hiszen az alpesi ország pénzneme historikus erõsséget ért el az euróval szemben. Ilyen erõs svájci frankra még az eurózóna megalakulása elõtt sem volt példa. Extrém körülményekrõl beszélünk, hiszen tavasszal a Magyar Nemzeti Bank által végzett stressz-teszt során már a 220 forintos svájci frankot is rendkívüli forgatókönyvnek minõsítették.

Az Ön által említett stressz-forgatókönyv árfolyamfeltételének teljesülésével már el is értük a svájci frank lélektani határát?

A rendkívül komoly kockázat mellett fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezt a jelenséget folyamatában érdemes vizsgálni. Az elemzések számára így az egy hónapos idõtáv még nem tekinthető relevánsnak, ám ez a folyamat egy éven keresztüli tendenciává válva már számos, most még fizetõképes háztartásnak és vállalkozásnak komoly problémát okozhat.

Egyes külföldi elemzõk szerint a svájci frank árfolyama a következõ napokban tovább emelkedhet. Mennyiben osztja ezeket a nézeteket?

Elképzelhetõnek tartom, hogy az idei év a svájci frank folyamatos erõsödésérõl fog szólni. Mivel az alpesi ország pénzneme egyelõre töretlen erõsségrõl tesz tanúbizonyságot, így a hazai, valamint a külföldi bankrendszeren levõ stressz feltehetõen folyamatos lesz. Ez persze függ attól is, hogy a svájci jegybank milyen mértékben hajlandó devizapiaci intervencióval útját állni az erősödésnek.

A svájci frank elérheti a 250 forintos árfolyamot is?

Ezzel kapcsolatosan nem szeretnék elõrejelzést adni, ám annyit mondanék, hogy árfolyama nagy valószínûsséggel idén már nem fog 200 forint alá menni.

Milyen megoldást kínálhatnak a bankok az ügyfeleknek?

A hitelfelvételi újratárgyalások során a futamidõ meghosszabbításával lehetővé válhat a törlesztő részlet megtartása. Ezen megoldások ugyanakkor csak átmeneti stressz esetén és csakis néhány adóssal mûködhetnek. Rendszerszint ez nem vezet eredményre, így a magas svájci frank árfolyamnak elkerülhetetlen következménye, hogy lesznek olyan adósok, akiket a legjobb szándék és igyekezet mellett sem lehet majd megmenteni.
 
Milyen hatása lehet e folyamat alakulására Orbán Viktor tegnap elhangzott beszédnek?

A kormány tervei körüli bizonytalanság valamint a jegybank körüli viták egészen biztosan nem segítenek a helyzeten, ám az elmúlt napokat tekintve inkább külföldi hatások érvényesültek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását