2024. május 12. - Pongrác

Szüreti felvonulás a Skanzenben

Hordógurítás, lopózás, kádárbemutató és csömöszölés is szerepel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kétnapos fesztiváljának programjai között a hétvégén.
2010. szeptember 3. péntek 19:51 - HírExtra
A Szüreti sokadalom idei helyszíne a skanzen közelmúltban megnyílt új tájegysége, az Észak-magyarországi falu, illetve a Felföldi mezőváros tájegység, ahol csőszkunyhóépítés, szőlőkóstolás és Ki a Bor-ász”? vetélkedő is várja a látogatókat – mondta el Kecskés Noémi sajtóreferens.

A szüreti rendezvény kapcsán első alkalommal megrendezésre kerülő családi vetélkedőn egészen különleges feladatokkal kell megbirkózniuk versenyzőknek: hordógurítással és hordóöblögetéssel, lopózással – szörp felszívása és pohárba töltése lopóval -, szőlőszemlopással, puttonnyal nehezített szlalomfutással, labirintusjátékkal és üveges tánccal.

Az Itt és must!” résztvevői szőlőpréselésen és mustkóstolón vehetnek részt, de a magyar borvidékek családi pincészeteinek legjobb boraiból is kóstolhatnak és vásárolhatnak az idelátogatók. Huszonhét családi pincészet kínálja nemes nedűit, az érdeklődők nyolc borút közül választhatnak. A Déli borutat szerelmeseknek, míg a Hungaricum utat a tradíciók kedvelőinek ajánljuk, de lesz külön borút nőknek és férfiaknak is” – mondta a sajtóreferens.

A felfedezőutakon 6-6 bor megkóstolását írja elő” a program – figyelmeztetett Kecskés Noémi, aki azt is elárulta, a szüret apropóján fröccs-öntés is lesz skanzenmódra. A porták előtt, az udvarokban és a tájegységek különböző részein folyamatosan zajlanak az események: vásári komédiák, bordalok, gyermekelőadások, népzenei koncertek, a novajiak és a mezőkövesdiek által életre keltett szüreti vigasságok.

Aki idáig nem tudta, mi az a csömöszöl és és mit jelent a kópic, az most bizonyára megtanulja. Aki csömöszöl itt nálunk a múzeumban, az kézzel nyomkodja ki a szőlő levét, aki kópicot hord, annak szalmából font fedeles tárolóedény van a fején” – adta meg a magyarázatot Kecskés Noémi, aki kiemelte: a játékos és szórakoztató programok fontos célja, hogy bemutatassák és valamiféle módon élővé tegyék a tradíciókat.
A skanzenes rendezvény mintegy családi fesztiválja és egyben előfutára a 19. Budavári Borfesztiválnak (szeptember 8. és 12.).
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását