2024. május 24. - Eszter, Eliza

Hazaérkeztek az afganisztánban megtámadott katonák

Szerda óta már Magyarországon vannak az Afganisztánban megtámadott csoport utolsó katonái is, a kilencedik váltás pedig fokozott biztonsági intézkedések között dolgozik a közép-ázsiai országban - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.
2010. szeptember 3. péntek 21:59 - HírExtra
A HM kommunikációs főosztályának közleménye szerint az afganisztáni Újjáépítési Csoport nyolcadik váltásának utolsó csoportjával, összesen 137-en érkeztek szerdán a Ferihegyi repülőtérre. A misszióból visszatérő katonákat jövő kedden ünnepélyes keretek között üdvözli Hende Csaba honvédelmi miniszter Tatán. Hozzátették: a márciusban kezdett afganisztáni külszolgálatuk végeztével már helyőrségeikben vannak a katonák.

Közleményükben felidézték, hogy augusztus 23-án támadás érte a Mazari Sarifbe tartó csoport első gépjármű oszlopát, melyben Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy hősi halált halt, Kolozsvári György zászlós pedig életveszélyesen megsérült és az azóta is öntudatlan állapotban kórházban fekszik. A Honvédkórház orvosai folyamatos szolgálatban küzdenek a 37 éves katona életéért, akinek kritikus az állapota - ismerteti a közlemény.

Ugyancsak ebben a támadásban kapott súlyos sebeket a múlt hét óta már otthonában gyógyuló Dani Fruzsina főhadnagy és a szolgálatát Poli Humriban felgyógyulását követően továbbra is vállaló parancsnok.

A szaktárca közleménye felidézi, hogy a kormány a honvédelmi tárca javaslatára augusztusban hat hónapra hosszabbította meg az afganisztáni misszió mandátumát.

A csoport kilencedik váltása már megérkezett Afganisztánba, "de fokozott biztonsági intézkedések mellett folytatja a közintézményi hálózat és a közellátás javítását szolgáló munkát". Október 1-től pedig további katonák utaznak a térségbe, akik újabb hat hónapig magyar nemzeti irányítással bonyolítják majd a forgalmat Kabul repülőterén.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását