2024. május 24. - Eszter, Eliza

Eltemették a hősi halált halt katonát

Katonai tiszteletadással, református gyászszertartás keretében végső nyugalomra helyezték Pappné Ábrahám Juditot, az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonát hétfőn a Borsod megyei Alacskán.
2010. augusztus 30. hétfő 19:08 - HírExtra
A posztumusz hadnagy temetésén jelen volt Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérkari főnök, és több magas rangú katonai vezető, valamint Simicskó István, a honvédelmi tárca államtitkára és Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára is.

Pappné Ábrahám Judit koporsóját szülőfalujában, Alacskán, a kastélykert előtt ravatalozták fel, ahol öt évvel korábban az esküvőjét tartották. A koporsót nemzetiszínű zászló borította. Férje kérésére a tatai helyőrségi zenekar búcsúzott az elhunyttól, és a díszszázad tisztelgett emléke előtt.

Sándor Zsolt, a 25. Tatai Klapka György Lövészdandár parancsnoka búcsúbeszédében azt mondta: Pappné Ábrahám Judit életével tett tanúbizonyságot hősiességéről és rátermettségéről. A kiképzéseken mindig kiválóan teljesített, olykor férfiakat megszégyenítő helytállással.

Külföldön többször teljesített katonai szolgálatot: 2006-ban Macedóniában, egy év múlva pedig Koszovóban. Tavaly újabb kiképzésen vett részt, ahol szintén a legjobbak között végzett - sorolta érdemeit az ezredes, hozzátéve, hogy számos alkalommal kapott jutalmat, kitüntetést.

A református gyászszertartást követően a koporsót az Afganisztánból most hazatért bajtársak vitték át a mintegy 700 méterre lévő temetőbe, ahol díszsortűzzel búcsúztatták.

A borsodi kis faluba - amely zsáktelepülés - szigorú intézkedések mellett lehetett csak bejutni a temetés időpontjában. A hősi halált halt Pappné Ábrahám Judit búcsúztatásán több mint ezren vettek részt; buszokkal érkeztek bajtársak, katonák, valamint a helyi és környékbeli ismerősök, rokonok is elkísérték utolsó útjára a posztumusz hadnagyot.

Az afganisztáni Baglán tartományban augusztus 23-án ért támadás egy magyar katonai konvojt, melynek során Pappné Ábrahám Judit meghalt, hárman pedig megsérültek.

Pappné Ábrahám Judit az afganisztáni hadműveletekben részt vállaló magyar honvédség harmadik áldozata. A két eddigi áldozat tűzszerész volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását