2024. május 4. - Mónika, Flórián

Semjén Zsolt pályázatgyőzteseket fogadott

"Ide születtem - történetek Székelyföldről és Magyarországról" című irodalmi pályázat nyertes székelyföldi és anyaországi diákjait fogadta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szombaton a Parlamentben.
2010. augusztus 21. szombat 20:26 - HírExtra
A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a magyar nemzet eddig is egy volt nyelvében, kultúrájában, történelmében. Az augusztus 20-án életbe lépett kettős állampolgárságról szóló, 2011. január 1-től alkalmazható törvény azonban lehetővé teszi, hogy a határon túli magyarok úgy vehessék fel a magyar állampolgárságot, hogy eközben nem kell elhagyniuk szülőföldjüket. Reményének adott hangot, hogy jövő ilyenkor a Hargita megyei gyermekek zsebében már ott lesz a magyar útlevél.
Gondi Mátyás kurátor az MTI-nek elmondta: a Székely-Hargita Alapítvány januárban hirdetett irodalmi pályázatot székelyföldi és magyarországi diákok számára, amelynek témája: Ide születtem – Történetek Székelyföldről és Magyarországról.

A szervezők olyan novellákat, elbeszéléseket vártak amely a szülőföldön való megmaradásról szóló történeteket rögzít vagy Székelyföld magyarságához köthető. A pályázat célja az volt, hogy a határon túli és anyaországi magyarok kapcsolatát minél élőbbé tegyék.

A felhívásra mintegy kilencven pályamunka érkezett, s a 40 nyertes diák kétharmada székelyföldi, egyharmada magyarországi volt. Jutalmuk egyhetes magyarországi nyaralás, amelyet sportrendezvények, székely-magyar focimeccs, balatoni kirándulás és gasztronap színesített.
A pályázatot első alkalommal hirdették meg, tervezik a folytatását, s szeretnék a létszámot is bővíteni - tette hozzá a kurátor.

A Székely-Hargita Alapítvány célja a szervezet honlapja szerint a határon túli, különösen erdélyi magyar közösségek támogatása, a kapcsolatépítés, a határon túli magyar közösségek vendégül látása, az oktatás és nevelés támogatása valamint adományok gyűjtése és szállítása a határon túli magyar közösségek részére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását