2024. május 2. - Zsigmond

Mi történt az ünnepségsorozat alatt?

Az idei rövidebb és szerényebb esti fővárosi tűzijátékkal véget értek az augusztus 20-ai rendezvények; az operatív törzs hat órai jelentése szerint rendkívüli esemény nem történt a központi rendezvények helyszínein.
2010. augusztus 21. szombat 08:43 - HírExtra
A politikusok

Az államalapítás ünnepe délelőtt hagyományos módon, a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődött, a ceremónián megjelent Schmitt Pál köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László országgyűlési elnök.

A program a Hősök terén folytatódott, ahol 69 végzett hallgató tett katonai esküt. Hende Csaba honvédelmi miniszter a fiatal tisztek előtt elmondott ünnepi beszédében méltatta a magyar katonák belföldi és külföldi helytállását, egyben azt hangoztatta, hogy meghirdették a honvédség újjáépítését, a visszatérést a helyes irányba. A tárcavezető kiemelte, hogy a magyar tiszt most kizárólag a magyar hazát, a magyar nemzeti érdeket szolgálja, nem valamely birodalomét, ideológiáét vagy üzleti csoportét.

Schmitt Pál államfő szintén a tisztek előtt mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy Magyarország és mi, magyarok csak akkor leszünk ismét erősek, ha lélekben mindannyiunk hitvallása, vállalása az lesz: a hazáért, mindhalálig.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott, "nekünk, magyaroknak van küldetésünk, hivatásunk a világban."

A nap folyamán a gasztrosétányt rendeztek a budai rakparton, ahol hazai alapanyagokból készült ételeket kínáltak az érdeklődőknek.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pápán, az Erzsébet-ligetben rendezett Szent István-napi ünnepségen azt mondta, megmaradni csak méltányossággal, türelemmel és arányérzékkel lehet.

"Ezer éve él a magyarság, e kis nép a nagyhatalmak viharzónájában, s megtanulta, hogy egyetlen kötelessége van önmagával és a világgal szemben: megmaradni" - hangsúlyozta a parlament elnöke a mintegy 300-350 ünneplő jelenlétében. Szavai szerint "történelmi sorsa a magyarságot méltányosságra és óvatosságra tanította".

Túlzással, igazságtalansággal és vad indulatokkal lehet hódítani, de megmaradni csak méltányossággal, türelemmel lehet, és csak így lehet újra kezdeni - jelentette ki Kövér László.
Az ünnepi rendezvény részeként délután a Dunán újrakeresztelték a Lajta nevű, több mint 100 éves hadihajót. A hajót Hende Csaba felesége, Hendéné Stiber Szilvia mint keresztanya keresztelte újra, majd egy ökumenikus szertartás keretében meg is áldották a vízi járművet.

Az egyház

Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek a Szent Jobb-körmenet előtt a budapesti Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig telt téren, a hagyományos augusztus 20-i szentmisén azt mondta, a társadalmi igazságosságra ma is tudatosan és elszánt szeretettel kell törekedni.

A bíboros kifejtette: igazságosságra kell törekedni az idősebb nemzedékek iránt, akik egész életük során azért nem kapták meg munkájuk ellenértékét, mert az állam - úgymond - garantálja nekik öregségük és betegségük esetére a teljes ellátást és gondoskodást. De szükséges az igazságosság a fiatalabbak iránt is. Különösen az anyaság és a családi élet teremt olyan értéket, amely a bérmunka fogalomvilágában nem jelenik meg, de amelytől népünk élete, testi-lelki egészsége, jövője függ - hangsúlyozta Erdő Péter.

És a nagy "bumm"


Az este kilenc órakor kezdődő tűzijátékra több százezren voltak kíváncsiak; a fényjáték az elmúlt évekhez viszonyítva rövidebb és szerényebb volt, de az Erzsébet és Margit híd közötti szakaszon a Duna két oldalán összegyűlt emberek ugyanolyan lelkesedéssel és nagy tapssal honorálták, mint az elmúlt években.

A Kopula ,96 Kft. által szervezett tűzijáték megkezdése előtt közös gyertyagyújtásra invitálták az embereket. A gyertyákat az erre az eseményre komponált Összefogás dalára sok ezren gyújtották meg. A gyertyákat napközben kétszáz forintért lehetett megvásárolni, és az ebből származó bevételt is az árvízkárosultak megsegítésére fordítják.

A 18 percig tartó tűzijáték alatt az Örömzene volt hallható, amely az Örömtánc tehetségkutató fesztivál győztes darabja, valamint a Henna együttes Áldás című dala.

Az idei tűzijátékon a rakétákat kizárólag a Dunán lévő három uszályról, az Erzsébet és a Lánchíd között egy, a Lánchíd és a Margit híd között pedig kettőről lőtték fel, egyazon koreográfia szerint, így a több kilométer hosszú partszakaszon állók ugyanazt a látványt élvezhették.
A tűzijátékot a Budai várból ötszáz árvízkárosult gyermek is megtekinthette.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását