2024. április 29. - Péter

Ellenőrizni fogják a betegeket

Hamarosan minden külföldi egészségügyi intézményből francia kórházba átkerült betegnél ellenőrizni fogják, hogy nem fertőzte-e meg őket az új NDM-1 szuperbaktérium, amely ellen egyelőre hatástalanok az ismert antibiotikumok.
2010. augusztus 17. kedd 20:31 - HírExtra
Patrice Nordmann, a francia Országos Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet (Inserm) professzora a francia hírügynökségnek telefonon elmondta, hogy a francia egészségügyi hatóságok rövid időn belül elrendelik a szűrővizsgálatot. Mint beszámolt róla, kutatócsoportja már kifejlesztette az NDM-1 kórokozók kimutatásához szükséges tesztet.

A tavaly azonosított, Újdelhi metallo-béta-laktamáz-1 (NDM-1) elnevezésű, szinte minden antibiotikummal szemben ellenálló gént tartalmazó szuperbaktériumról a múlt héten adtak hírt brit tudósok a The Lancet Infectious Diseases című folyóiratban. Tudományos munkájukban arra figyelmeztettek, hogy a gént olyan brit betegekben találták meg, akik "egészségügyi turizmus" keretében Dél-Ázsiában kezeltették magukat. Mint hangsúlyozták: a szuperbaktérium-fertőzés ezen a módon gyorsan elterjedhet akár az egész világon is.

Az indiai illetékesek határozottan visszautasították a tanulmány állításait - súlyosan nehezményezték a gén elnevezését is -, és azt állították, hogy a tanulmány szerzői egyszerűen be akarták sározni az indiai egészségügyi ellátást.

Az "egészségügyi turisták" főleg az olcsó kozmetikai, meddőséget kezelő és nyílt szívműtétek miatt utaznak egyre nagyobb számban Dél-Ázsiába.

Az NDM-1 első ismert halálos áldozatáról pénteken brüsszeli illetékesek számoltak be. A belga férfi, aki Pakisztánban került kórházba, mivel egy autóbaleset során megsérült a lába, hazaszállítása után hunyt el egy kórházban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását