2024. május 2. - Zsigmond

Szandiéknál a Star Warsos és a kutyás füzet a menő

Lassan vége a gondtalan nyárnak, ilyenkor a gyerekeknek és szüleiknek is fel kell készülnie az iskolakezdésre. Megkérdeztük Szandit, ők hogy állnak a készülődéssel.
2010. augusztus 15. vasárnap 09:12 - Kancsár Edina
Augusztus derekán még nem sürgető kérdés az iskolakezdés problémája, azonban az sem szerencsés, ha az utolsó pillanatra hagyjuk a Hannah Montanás füzetek beszerzését. Manapság már nem mindegy, hogy milyen tolltartóval, táskával vagy füzettel pompázik a gyerek az iskolapadban. Nem könnyű feladat egy szülő számára követni az aktuális trendeket.

Szandi válaszolt kérdéseinkre:

Ti hogyan készültök az iskolakezdésre?

Drága az iskolakezdés
Az ápiszokban már elkezdődött az iskolakezdési roham. A szülők szerint 30 ezer forint alatt nem nagyon lehet megúszni a tanévkezdést. Sokuk szerint hét-nyolcezer forintra jön ki csak a füzet, az olló, a technikai csomagok, meg ami még kell az iskolába. A Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója szerint alsó tagozaton hat-hét ezer forintból minden tantárgyból összeválogatható a megfelelő tankönyv, munkafüzet; ez a felső tagozaton inkább 7-9 ezer forint.Középiskolában már a tízezer forintot is meghaladja a könyvcsomag ára. /hirszerzo.hu/
Egyelőre még sehogy. Próbáljuk kiélvezni a nyár utolsó pillanatait. Az augusztus nálunk amúgy is pörgős, mert a férjem kerek évfordulóhoz érkezett és az ő születésnapját fogjuk ünnepelni több huzamban is. Ezenkívül Domonkos fiúknak is a napokban lesz a szülinapja, úgyhogy neki is rendezünk bulit. Nehéz ennyi program mellett ráhangolódni az iskolakezdésre, de amikor sikerül, akkor mindig gőzerővel belefogunk.

És miből áll nálatok a készülődés?

Iskolatáskánk már van szerencsére, azzal már nem kell foglalkozni. Mindegyik gyereknél meg van adva egy lista, ami alapján egyértelmű, hogy kinek-hány darab füzetet kell venni. Blanka most megy negyedikbe, Domi másodikos lesz, ennek alapján vásárolunk majd.

Együtt szoktátok beszerezni a kellékeket?


Igen, mindig. Ma már mindenféle mintázatú füzetek vannak, úgyhogy nem is merném nélkülük megvenni. Seperc alatt változnak a divatok, ami tavaly még tetszett nekik, az nagy valószínűséggel idén már nem fog. Amiről én például azt gondolom, hogy szuper, nekik már lehet, hogy ciki lenne.

Mi most a sláger a gyerekeknél?

Blankának mindegy, csak kutyás legyen. A kutyánkkal, Maszattal kutyaiskolába is járunk, úgyhogy a lányom most teljes kutya őrületben van. Dominál meg a Star Wars és a foci a menő.

Ki szokta bekötni a könyveket?

Én, velük együtt. Blanka már egész sokat tud segíteni benne.

Várják a gyerekek a tanévkezdést, vagy szomorúak hogy lassan vége a nyárnak?

Izgulnak már, de legfőképpen amiatt, hogy újra nap, mint nap találkoznak az osztálytársaikkal. Azt mondanom sem kell, hogy nem a tanulás miatt várják. Blankánál most például a kötelező olvasmánnyal küzdünk. Itt jön elő az, hogy a mai világ már mennyire pörgős… Idén nyáron a Tüskevár a kötelező olvasmánya, de nagyon unalmasnak találja.

Amikor olvas belőle, mindig megkérdezem tőle, hogy miről szólt az adott rész. Múltkor erre csak annyit válaszolt unottan, hogy: „Megint ugyan az. Horgásznak, esznek, ülnek. Nagyon unalmas…” Ma már annyi impulzus éri a gyerekeket, hogy nem köti le őket egy ilyen könyv. De muszáj neki elolvasnia, mert ezek igenis olyan olvasmányok, amiket neki is illik ismernie. Amúgy szerintem ha akarná, bele tudná élni magát.

Hogyan telt a nyár a gyerekeknek? Voltak valahol táborozni?

Nagyon jól telt az egész családnak. A gyerekek voltak Piliscséven egy fantasztikus egyhetes táborban. Mindhárman ott aludtak egy olyan családnál, akikben teljes mértékben megbízunk. Nagyon-nagyon élvezték és állítólag a kicsivel, Csabussal volt a legkevesebb probléma.

Te hogy viseled ilyenkor, hogy nem vagy mellettük?

Minden nap beszéltünk telefonon. Szerintem fontos az, hogy a szülő ne láncolja magához a gyerekét. Nekünk már a kicsi is nagyon önálló, pontosan annak köszönhetően, hogy nem csinálunk ezekből a dolgokból problémát. Sokszor az az érzésem, mint ha azért búcsúzkodna annyira néhány szülő, mert attól félnek, hogy a gyereknek majd nem fognak hiányozni.

De nem szabad ezt csinálni, mert fontos, hogy a gyerekek megtanulják valamennyire az önállóságot. Szerintem azért is jó egy ilyen ottalvós tábor, mert egymásra vannak utalva a gyerekek, ami testvérek közti kapcsolat építése szempontjából nagyon hasznos. A piliscsévin kívül voltak még sporttáborban és a két nagyobb gyerek hittantáborban is.

De a többi tábor már nem volt ottalvós. Minden nyáron három táborba szoktak menni, idén viszont még pluszba bejött Csobánkán egy kézműves tábor is. Ott nagyon előtérbe helyezik a magyar hagyományok őrzését és csupa olyan dologgal foglalkoznak, ami ehhez kapcsolódik.

Családdal is voltatok nyaralni?

Többször is voltunk, például Siófokon is. A fellépések miatt általában három-négy napra tudunk kiszakadni, ilyenkor hazai wellness szállodába szoktunk menni. Jó, mert ilyenkor sülve-főve együtt van a család, amit nagyon élvezünk. De még tervezünk egy rövidebb nyaralást az utolsó hetekben.

Amikor mindhárom gyerek otthon van, elég nagy lehet a nyüzsgés. Könnyedséget jelent számodra, amikor elkezdődik az iskola?

Én nagyon élvezem, amikor nyáron itthon vannak és mindannyian együtt lehetünk, nekem jó így. Éppen ezért még szeretnénk kiélvezni a nyarat, aztán majd ráhangolódunk az iskolakezdésre is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását