2024. március 28. - Gedeon, Johanna

50 éves a Beatles

Beatles-lázban ég Hamburg: a "gombafejűek" első hamburgi fellépésének 50. évfordulóját ünneplik napokon belül a német kikötővárosban.
2010. augusztus 15. vasárnap 11:46 - HírExtra
John Lennon, Paul McCartney és George Harrison Pete Best dobossal, és a basszusgitáron játszó Stuart Sutcliffe-fel 1960-ban utazott először Hamburgba. A különböző neveken játszó zenekar Németországban állapodott meg a The Beatles név használata mellett, és az augusztus 17-i, Indra Clubban rendezett koncertjük volt az első alkalom, ahol már ezen a néven mutatkoztak be a közönségnek.


Erre az eseményre emlékezik idén Hamburg, ahol az évforduló napján a Bambi Kino nevű zenekar idézi fel koncertjével a Beatles fellépését az eredeti helyszínen.
A Liverpoolból származó együttes a klasszikus felállásban - Pete és Stuart nélkül, és az új dobossal, Ringo Starral kiegészülve - a rockzene legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara lett az 1960-as években.

Fél évszázaddal a legendás fellépés után nemcsak Hamburg, hanem egész Németország számos koncerttel, ünnepséggel és kiállítással emlékezik meg a Beatlesről.

Liverpool már három évvel ezelőtt - a város alapításának nyolcszázadik évfordulóján - ünnepelte a zenekar megalapításának fél évszázados jubileumát. McCartney ugyanis 1957-ben lépett be Lennon Quarrymen nevű bandájába és őket kettőjüket - a popzene történetének legsikeresebb komponistapárosát - tekintik a Beatles magjának.

Liverpool azonban 2010-ben sem marad ünnepelnivaló nélkül: a "város gyermeke", Lennon - akit harminc évvel ezelőtt lőtt le egy őrült New Yorkban - októberben töltené be hetvenedik életévét.
Az északnyugat-angliai városban augusztus 25-én kezdődik egyhetes Beatles-fesztivál, amelynek keretén belül koncertet rendeznek abban a katedrálisban is, ahol egykor a gyermek McCartneyt eltanácsolták a karénekléstől.

Londonban rajongók csoportjai zarándokolnak majd el az évforduló alkalmából az Abbey Road stúdió előtti zebrához, valamint John Lennon és Yoko Ono lakásához.

Világszerte több mint 1,3 milliárd Beatles-lemezt adtak el 2004 végéig. A zenekar 1970-es feloszlását követően a tagok szólóban folytatták zenei karrierjüket több-kevesebb sikerrel. Négyük közül már csak Paul McCartney és Ringo Starr él, mindketten koncerteznek és rendszeresen jelentkeznek új albumokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását