2024. május 3. - Tímea, Irma

A gazdasági növekedés ára

Kína szárnyaló gazdasági növekedését okolják környezetvédők az ország északnyugati részén a múlt héten bekövetkezett pusztító földcsuszamlásokért és sárlavinákért.
2010. augusztus 14. szombat 13:09 - HírExtra
Aktivisták szerint a Kanszu (Gansu) tartományban történt halálos földcsuszamlások az ellenőrizetlenül folyó fejlesztések következményei, a hegyvidéken a helyi kormányzat ugyanis kivágatta a fákat, utakat és gátakat épített a gazdasági növekedés nevében.

"A csoucsüi (zhougui) tragédia rávilágít arra, hogy a gazdasági növekedés micsoda kihívásokat és kockázatokat rejt a szegény régiókra nézve"" - nyilatkozta Li Jan (Li Yan), a Greenpeace Kína klímaváltozási és energiaügyi kampányfelelőse az AFP-nek. "Az önkormányzatok nyomás alatt állnak, hogy enyhítsenek a szegénységen és fejlesszék a gazdaságot - ebben a folyamatban azonban károsodik a természet."

Az elmúlt 30 év gyors iparosítása Kínát a világ második legnagyobb gazdaságává tette, miközben a világ egyik legszennyezettebb vizű és levegőjű, széles környezeti károkat szenvedett országává vált. Peking ambiciózus tervekkel állt elő, hogy megfékezze a károsanyag-kibocsátást. Ennek nevében több milliárd dollárt áldoznak arra, hogy megtisztítsák a környezetet, mivel félő, hogy a súlyos szennyezés társadalmi instabilitáshoz vezet, akadálya lesz a fejlődésnek.

"Felismerték, hogy az életminőség, a környezet és a fogyasztók védelme igenis számít, és megéri ezekre áldozni a gazdaságból" - mondta el Patrick Chovanec, a pekingi Tsinghua Egyetem professzora.

A hatóságok kitartanak amellett, hogy a csoucsüi sárlavinák, amelyekben legkevesebb 1700-an meghaltak vagy eltűntek, természeti katasztrófa, amelyet a szakadó eső idézett elő.

Ezzel szemben az aktivisták és az állami média megkérdőjelezte ezt az elképzelést, és arra figyelmeztettek, hogy a Csoucsü közeli hegyek túlságosan instabilak voltak, könnyen utolérhették a térséget természeti katasztrófák.

"Az olyan beavatkozások, mint a vízerőművek, a szénbányászat, az útépítések komolyan befolyásolják az ökoszisztémát, és ezen az ember alkotta tájon olyan rejtett veszélyek jelentkeznek, amelyeket nem lehet előre jelezni - írta a National Business Daily kínai napilap, emlékeztetve arra, hogy a Csoucsüt átszelő Pajlung (Bailong) folyó mentén több mint ezer kis vízierőmű van

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását