2024. május 4. - Mónika, Flórián

Működésbe lépett a világ legnagyobb órája

Megkezdte működését a világ legnagyobb és legmagasabban fekvő toronyórája csütörtökön, a muzulmán nagyböjt első napján az iszlám legszentebb városában, a szaúd-arábiai Mekkában.
2010. augusztus 12. csütörtök 22:24 - HírExtra
"A Szent Mekkai Óra déli 12 óra után 1 perccel, a ramadán szent hónap első napján indult el Abdallah bin Abdel-Aziz király rendeletére" - jelentette az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség, hozzátéve, hogy egyelőre háromhónapos próbaidő kezdődött.

A 400 méter magasan, a világ második legnagyobb felhőkarcolóján, egyben a világ legnagyobb szállodáján kialakított óriásóra a szent város minden pontjáról jól látható. Az egyedülálló szerkezet zöld és fehér fényekkel szólítja imára a muzulmánokat, akik éjszaka 17 kilométerről, nappal pedig 11-12 kilométerről is láthatják a fényeket.

A mekkai "szent óra" négy számlapjának átmérője egyenként több mint 43 méter. A 90 millió színes üvegdarab díszítette óralapokat, valamint a mind négy lapon olvasható hatalmas Allah feliratot kétmillió LED-testtel világítják meg.

A Premiere Composite Technologies német cég tervezte óraszerkezet az arab szabványidő (AST) szerint jár, ami három órával van a greenwichi középidő előtt, és Szaúd-Arábia reményei szerint az egész arab világ hivatalos időmérőjeként funkcionál majd, a világ másfél milliárd iszlámhívője igazítja hozzá az óráját.

A toronyórák netovábbja egy hatalmas felhőkarcolón látható, amely 601 méteres magasságával a világ második legmagasabb lakott épülete lesz, ha három hónap múlva átadják.

A "Mekkai Királyi Óratorony" csak része egy hat felhőkarcolóból álló épületkomplexumnak, a King Abdelaziz Endowmentnek, amely hasznos alapterületét tekintve a világ legnagyobb építménye lesz elkészülte után.

A helyi sajtó szerint 3 milliárd dollárt költöttek csak az óratoronyra, amelyben azonban helyet kapott egy holdmegfigyelő központ és egy 76-emeletes luxusszálloda is.

Brit félelmek szerint a mekkai "Szent Óra" a greenwichi középidő (GMT) és a Big Ben, Nagy-Britannia büszkeségének uralmát fenyegeti. A London délkeleti részén, Greenwichben egy domb tetején álló óra, és az azzal a város központjában egy ütemre járó Big Ben jelentette eddig az "idő közepét", az egész világ ehhez, és az itt áthaladó 0. hosszúsági fokhoz igazította óráját.

A Mekka városképét uraló torony, amelyben a muzulmánok szent órája helyet kapott, hatszor magasabb a Big Ben tornyánál. Egy 2008-as dohai konferencián muszlim tudósok tudományosnak mondott érveket hoztak fel annak igazolására, hogy a mekkai idő lenne a legjobb hivatkozási alap az egész földkerekség számára, mivel úgymond "Mekka a világ közepe".

Mohammed al-Arkubi, a Royal Mecca Tower Hotel igazgatója egy helyi lapnak nyilatkozva nem is tagadta, hogy a mekkai órát (időt) a Greenwich Mean Time riválisának szánják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását