2024. május 14. - Bonifác
Hetekkel ezelőtt a Forma-1, a napokban pedig az úszó Európa-bajnokság és Sziget fesztivál külföldi vendégei gyarapítják a budapesti vendégéjszakák számát. A szállodák bevételei mégis csökkennek, sokuk csődbe ment idén.
2010. augusztus 12. csütörtök 12:12 - HírExtra
Céltalanul bolyongva a Kálvin téren a következő beszélgetés ütötte meg a HírExtra tudósítójának fülét:

- Te Mari, én már egyszerűen nem bírom.
- Na, mondjad Bözsém!
- Alighogy elmentek ezek a Forma-1-esek, máris megjöttek ezek a szigetesek meg az úszóbajnokságra is sokan jöttek. Annyira tele van az a nyamvadt szálloda, hogy már nem bírom a takarítást. Remélem egyszer vége lesz ennek, mert itt fogok lerohadni.

A többit már meg sem hallottuk, inkább a szerkesztőségből izibe felhívtuk a Magyar Szállodaszövetség titkárát, Kovács Istvánt.


Tömegével érkeznek a külföldi vendégek a fesztiválokra és a sporteseményekre. Jó nyaruk van a szállodásoknak?

A szállodák árbevétele:
Budapesten a három–ötcsillagos kategóriákban a szobák átlagára 8700 és 29 000 forint, míg az egy kiadható szobára jutó árbevétel 3400 és 17 500 forint körül alakult (ami körülbelül 32–107; illetve 13–64 eurónak felel meg). Az európai összehasonlításban is alacsony átlagárak 10%-os mérséklődése is hozzájárult mind a belföldi, mind a külföldi szállásdíjbevételek visszaeséséhez.
A kereskedelmi szálláshelyek bevallása alapján májusban 2029 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket (az előző év azonos időszakában 2041 egység), a belföldi vendégek az év első felében (akár a megelőző évben) 6,5 milliárd forint értékben vásároltak szolgáltatásokat üdülési csekkel, ami az összes bevétel 6,5%-ával, a belföldi szállásdíjak 33%-ával volt egyenértékű.
Forrás: KSH
A Forma-1 évek óta javítja a szállodák üzletmenetét, de azt is tudni kell, hogy ez az esemény 3-4 napot érint mindössze, nem váltja meg tehát a világot. Ugyan ez vonatkozik a Sziget fesztiválra, vagy az úszó EB-re, amire 2200 hivatalos vendég érkezett és természetesen Budapesten foglalt szállást. Ezek a versenyzők, bírók, szponzorok, az úszószövetség képvselői és a szponzorok.

Ez a vendégmennyiség komoly segítséget jelent az üzlet szempontjából, azonban szintén csak 4-5 napot, esetleg egy hetet töltenek el hazánkban. A külföldről érkező szurkolók számát nem ismerjük, de számuk nem lehet jelentős, hiszen az úszó EB nem mozgat meg akkora tömegeket, mint például a foci vébé.

Mi a helyzet a Sziget fesztivállal? Szállodában alszanak a külföldi fiatalok, vagy beérik egy sátorral?

Még arról sem tudunk adatokat, hogy mennyi látogatót várnak az idei fesztiválra, ezek közül pedig várhatóan mennyi lesz a külföldi fesztiválozó. Arra nézve se tudok jelenleg adatokat mondani, hogy hányan fogják a szigetes éjszakákat panziókban, szállodákban átvészelni. Augusztus végén jobban fogjuk látni, hogyan alakították az elmúlt napok a turizmust, hiszen akkor már elérhetőek lesznek a szállodák foglalási adatai.

Megérezték idén nyáron a szállodák, hogy kifelé tartunk a gazdasági válságból?


Tavasztól kezdve kicsit élénkül a vendégforgalom, a tavalyi hasonló időszak adataihoz viszonyítva. Több a vendég és ezzel párhuzamosan a vendégéjszakák száma, viszont alacsonyabb árakon. Összességében ez visszaesést eredményez, igaz, nem hatalmas, de érezhető mértékben a tavalyi évhez képest.

Tömeges csődről beszélhetünk?


Az elmúlt években nem, idén viszont nagyon sok szálloda becsődölt. A vendég kevés, évek óta visszaesőben van a forgalom, ezzel párhuzamosan az adók folyamatosan emelkednek, a szállodák tehát nagyon rossz helyzetben vannak. Ez az egész világon így van, nálunk viszont kicsit lassabban megy a gazdasági válságból való kilábalás, mint ahogy szeretnénk.



***
A KSH szerint

A KSH adatai szerint A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban a magasabb kategóriákban (öt-, négycsillagos egységek) jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a többi kategóriában visszaesett az eltöltött éjszakák száma.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 1638 ezer belföldi vendéget és 3686 ezer belföldivendégéjszakát jelentettek, a vendégek száma 3 százalékkal mérséklődött, míg az éjszakák száma stagnált az előző év azonos időszakához mérten. A belföldivendég-forgalom több mint kétharmadát fogadó szállodákban 3 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A vendégek körében közkedvelt panzióknál 12 százalékos csökkenés következett be.

Budapesten – a balatoni üdülőkörzettel ellentétben – zömében a visszatérőben lévő külföldi vendégeknek köszönhetően 5 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsett mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma jelentősen emelkedett (27, illetve 29%-kal). Bár a külföldiek az év első felében mindössze 22 százalékát tették ki az összes vendégnek, az előző évhez képest több mint 50 százalékkal nőtt a pécsi kereskedelmi szálláshelyekre látogató külföldiek száma. A vendégforgalom visszaesése a kilenc turisztikai régióból hatot érintett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását