2024. május 4. - Mónika, Flórián

A Fővárosi Önkormányzat cágolja a Fideszes vádakat

A Fővárosi Önkormányzat cáfolja a csepeli szennyvíztisztító építésével kapcsolatos, kedden elhangzott fideszes vádakat.
2010. augusztus 4. szerda 17:57 - HírExtra
Wertán Zsolt és Németh Szilárd kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztossal kívánják megvizsgáltatni a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep körüli visszaéléseket.

A szennyvíztisztító beruházója az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében hangsúlyozza: nem értenek egyet Wertán Zsolt azon állításával, amely szerint alultervezték volna a létesítmény kapacitását.

Az új szennyvízkezelő nem önmagában, hanem a fővárosban már évtizedek óta üzemelő dél- és észak-pesti tisztítókkal együtt látja el a város szennyvízkezelését, a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep vízgyűjtő területe így nagyjából a város területének felét fedi le - fűzik hozzá.

Az Élő Duna Projekt szakemberei a politikus azon kijelentését is kétségbe vonták, hogy a fővárosban évről évre nőne a szennyvízkibocsátás, szerintük ugyanis az ipari létesítmények megszűnése, illetve a vízdíj emelkedése és a korszerű háztartási gépek terjedése miatt csökken a budapesti szennyvíz mennyisége.

Hozzáteszik: a képviselő állításával szemben a központi szennyvíztisztító telepnek az üzemeltetés óta érvényes vagyonbiztosítása van.

A beruházó arra is kitér, hogy a Wertán Zsolt által említett túlfizetéseket sem a kormányzati, sem brüsszeli ellenőrzések nem igazolják.

A közleményben megjegyzik: az eddigi bírósági döntések valóban szabálytalanságokat állapítottak meg a beruházás 2005-ben kötött PR-szerződésével kapcsolatban, de érvénytelenségét nem mondták ki. A főváros ettől függetlenül pert indított a szerződés semmisségének kimondásáról, ez jelenleg is folyamatban van.

A mostani árfolyamon mintegy 122 milliárd forintba kerülő szennyvíztisztítót kedden adták át a városnak, de a telep csak jogfenntartó nyilatkozattal, úgynevezett kényszerüzemeltetéssel kezdi meg működését, mivel az üzemeltető és a beruházó Fővárosi Önkormányzat nem tudott megállapodni a szerződés módosításának egyes kérdéseiről.

A kényszerüzemeltetés jogi fogalom, arra utal, hogy egy közmű-szolgáltatási feladatot ellátó üzem jogilag még nem rendezett körülmények között működik, de a szerződő felek közös szándéka volt az üzem átadás-átvétele.

A most átadott szennyvíztisztító-beruházás az év végéig egy harmadik tisztítási fokozat és a monitoring kiépítésével folytatódik, ezeknek a költsége eléri a 62 millió eurót.

Az eddigi beruházási összeg 65 százalékát az Európai Unió kohéziós alapja, 20 százalékát a magyar állam, míg 15 százalékát a főváros biztosította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását