2024. május 10. - Ármin, Pálma
A dél-afrikai labdarúgó világbajnokság záróakkordját két európai csapat játsza le. Ugyanúgy izgalmat okoz, hogy még sosem került fel egyik csapat neve sem a Rimet-kupára.
2010. július 11. vasárnap 14:35 - Telkes Árpád
A csapatok

Hollandia – Spanyolország lesz hát a terítéken, és valamelyik csapat eddigi legnagyobb eredményét érheti el. Igaz a spanyol tizenegynek már ez is sikerült. 1950-ben egy negyedik hellyel büszkélkedhetett a dél-európai csapat, így döntőbe kerülésükkel már tovább jutottak mint az elődök. Meglepőnek mindenesetre nem mondható a dolog, hiszen a korábbi Európa-bajnok csapatnak van egy David Villa-ja.

A mélyföldiek már kétszer is szerepeltek döntöben, 1974-ben, valamint ’78-ban. Mindkétszer, vesztesként kullogtak le a pályáról, így számukra csak a győzelem az elfogadható.

Eddigi eredmények

Ha abból indulunk ki, hogy a bronzmérkőzés mindig izgalmas és a döntő mindig unalmas, akkor most ez talán hatványozottan igaz. Legalábbis ha a spanyolok eredményeiből indulunk ki. Persze nem az első meccsen Svájc ellenében elszenvedett 1-0-ás vereségre gondolunk, hanem a kieséses szakaszban mindhárom meccsre, melyet 1-0-ra nyert meg a spanyol csapat.

Fernando Torres gyengébb játékot mutatott, de Villa előlépett a csapat megmentőjeként, viszont rajta kívül csak Iniesta valamint Puyol rúgtak gólt. Nem egy gólérzékeny, gólerős válogatott ez a spanyol. A hollandok szintén minden korábbi meccsükön annyit nyújtottak amennyit kellett. De egy centivel sem többet, ami lehet megbosszúlja magát ezen a meccsen. De még így is a holland válogatott 12 találatnál jár, a spanyolok hét góljával szemben.

Az edzők

"Úgy tűnik, kissé nehezen és lassan hozzuk meg a megfelelő döntést, amikor helyzetbe kerülünk - mondta del Bosque a spanyol szövetségi kapitány az El País napilapnak adott interjújában. - Ugyanakkor tudni kell, hogy ez az egyik legnehezebb feladat a futballban. Vasárnap kulcsfontosságú lehet, hogy a továbbiakban is hiszünk-e az általunk eddig mutatott játékban, miközben megtartjuk szilárd szervezettségünket."

Bert van Marwijk, a 32 év után ismét a fináléban szereplő hollandok szövetségi kapitánya csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, ezt az összecsapást is ugyanúgy kezelik, mint az összes többit, s kitért az eddig nagyon gyengén szereplő csatár, Robin van Persie teljesítményére is.

"A segítőimmel sokat beszélgetünk a találkozóról, de nem hiszem, hogy túlreagálnánk - mondta az 58 esztendős tréner. - A hatalmas médiaérdeklődés miatt természetesen folyamatosan találkozunk azzal, hogy Hollandia vb-döntőt játszik, de ez a felhajtás nem befolyásolja a felkészülésünket. Van Persie-vel kapcsolatban el kell mondanom, hogy rengeteget javult az elmúlt néhány mérkőzés alatt, s változatlanul bízom benne. Szerintem a fináléban a legjobbját fogja nyújtani."

Komoly, küzdelmes meccsre számíthatunk remélhetően igen sok góllal. De a lefújás pillnatáig marad a kérdés: narancs vagy vörös?

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását