2024. május 27. - Hella

Martonyi az uniós külügyi szolgálatról tárgyalt

Kötetlen jellegű munkavacsorán az uniós külügyminiszterek közti kapcsolattartásról folytatott eszmecserét szerda este Brüsszelben Martonyi János több más külügyi tárcavezető társaságában.
2010. július 8. csütörtök 10:49 - HírExtra
Martonyi János Steven Vanackere belga külügyminiszter meghívására a brit, a dán, a francia, a lengyel, a máltai, a román és a svéd külügyek vezetőjével együtt vitatta meg, hogy a létrejövő uniós külügyi szolgálat mögé milyen munkamódszerekkel kívánnak közös külpolitikai tartalmat biztosítani.

"A következő félévben, a magyar EU-elnökség idején nekem kell majd hasonló eszmecseréket szerveznem" - jegyezte meg Martonyi, hozzátéve, hogy az ilyen, 8-9 fős, informális jellegű külügyminiszteri egyeztetések gyakorlatát 2008-ban a francia soros elnökség honosította meg.

Mint elmondta, megállapodtak abban, hogy továbbra is az uniós külügyminiszteri tanácskozásokkal együtt fogják megrendezni az úgynevezett általános ügyek tanácsüléseit. Ezeken az EU szervezeti, intézményi, esetleges időszerű bővítési kérdéseit, illetve általában a horizontális témákat szokták megvitatni, valamint áttekintik a kitűzött közös célok végrehajtását.

Az általános ügyek tanácsülésén rendszerint szintén külügyminisztereikkel képviseltetik magukat a tagállamok. A napirend összeállításakor ügyelni kell azonban arra - mondta Martonyi János -, hogy akik a külügyek és az általános ügyek ülésén is részt akarnak venni, azok ezt megtehessék, a két tanácskozás között ne legyen átfedés.

A magyar külügyminiszter az MTI-nek nyilatkozva kitért rá: a magyar fél fenntartja azt az igényét, hogy méltányos arányban kapjon szerepet, amikor megteremtik az új uniós külügyi szolgálatot. Brüsszelből Martonyi János továbbutazott Berlinbe, ahol Guido Westerwelle német külügyminiszterrel találkozik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását