2024. május 3. - Tímea, Irma

Csányi lett az MLSZ elnöke

A Magyar Labdarúgó Szövetség telki edzőközpontjában tartott rendkívüli, tisztújító közgyűlésén egyhangúlag Csányi Sándort, az OTP Bank elnök-vezérigazgatóját választották meg a szervezet új elnökének.
2010. július 6. kedd 11:47 - HírExtra
A 102 küldöttből 89 jelent meg a közgyűlésen, s az elnökválasztás során az egyetlen jelöltként induló, 57 éves üzletembert 82 küldött támogatta. Senki nem voksolt nemmel, illetve senki nem tartózkodott, azaz heten nem szavaztak.

"Nagyon köszönöm a bizalmat. Talán jó is, hogy heten nem szavaztak igennel, mert ez arra ösztönöz, hogy munkásságommal őket is megnyerjem majd, illetve nekik is bizonyítsak. Nem udvariasságból mondom, de ezt a felkérést nagy megtiszteltetésnek, egyúttal életem legnehezebb feladatának tartom - mondta köszöntő beszédében Csányi Sándor. - Nem vagyok benne biztos, hogy meg tudom oldani, de mindent megteszek azért, hogy sikeres legyek. Azt ígérem, hogy az elkövetkezendő időszakban időm legnagyobb részét a labdarúgásnak fogom szentelni."

A terveknek megfelelően 11 órakor kezdődött ülés ezt követően az elnökségi tagok megválasztásával folytatódott, amelyen Csányi hat, illetve a profik egy jelöltje mellett több amatőr jelölt indult, ugyanis Csányi kérése ellenére nem sikerült megállapodni egyetlen jelöltben. Nemes korábbi MLSZ-alelnök és Orell Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Labdarúgó Szövetség elnöke ugyan visszalépett a jelöltségtől, de Helmeczy és Dankó közül egyik sem tett hasonló lépést.

Ekkor egy küldött azt javasolta, hogy az amatőrök üljenek össze és válasszák ki közös jelöltjüket. Nemes, mint levezető elnök ezt azonnal a feltétellel engedélyezte és rendelt el tíz perc szünetet, hogy a kisebbségben maradó jelölt visszalép, ezt Dankó és Helmeczy is elfogadta. Ennek ellenére végül egyik sem lépett vissza, így nyílt helyett titkos szavazást kellett tartani, s végül Dankó nyert.

Meglepetés nem született, azaz Csányi hat, továbbá a profik és az amatőrök egy-egy jelöltje került be a vezető grémiumba. Vizi. E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi elnöke 84, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék korábbi elnöke 83, Bánki Erik, a parlament sport- és turizmus bizottságának fideszes elnöke 83, Berzi Sándor, a Videoton FC ügyvezetője, az MLSZ korábbi főtitkára 76, Anthony Radev, a McKinsey Company partnere 79, Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője 82 voksot kapott, míg a profikat képviselő Tarsoly Csaba 81 szavazattal került az elnökségbe. A két amatőr jelölt közül Dankó Bélát támogatta a többség, ő 73 szavazattal jutott az elnökségbe, míg Helmeczy László 8 vokssal maradt ki onnan.

Ezt követően Andreas Kuhn az európai szövetség (UEFA) megfigyelőjeként a szervezet és Michel Platini elnök nevében gratulált az új elnöknek, továbbá örömét fejezte ki, hogy milyen egyetértésben és különösebb vita nélkül zajlott le a rendkívüli tisztújító közgyűlés.

"Sokan riogattak, hogy nem lehet együttműködni ezzel a közösséggel, de ez a titkos szavazás bebizonyította, hogy ez nem igaz, mert a jó ügy érdekében igenis lehet összefogást teremteni - jelentette ki Csányi, mielőtt összehívta az új elnökség első ülését. - A múlttal nem akarok és nem is fogok foglalkozni. Nem szeretnék arisztokratikus elnökséget, közvetlen kapcsolatot akarunk a klubokkal és a megyei szervezetekkel is. Legkésőbb év végére, vagy a jövő esztendő elejére elkészül a sportág minden részletre kiterjedő stratégiája, amely tartalmazza majd, hogy hol állunk, hova tartunk és milyen eszközökkel rendelkezünk."

Az MLSZ korábbi elnöke, Kisteleki István - decemberi bejelentésének megfelelően - négy év után a február 27-i rendkívüli közgyűlésen lemondott, ezt követően Nemes Ferenc általános alelnök irányította a szervezetet. Nemes április 28-án jelentette be, hogy Csányi elfogadta az MLSZ felkérését az elnöki posztra. A júniusi alapszabály-módosító közgyűlés után, amelyen Csányi által feltételként szabott változásokat fogadták el a küldöttek, az elnökség feloszlatta a vezető testületet, majd az MLSZ-t a mostani tisztújító közgyűlésig irányító ad hoc bizottság tagjainak a küldöttek Dunai Antalt, Nemes Ferencet és Helmeczy Lászlót választották meg, elnöke pedig Nemes lett.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását