2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kiszel a szakemberekben, Ica önmagában bízik

Mindenki nagyon sokat foglalkozik nyárvíz idején a bőrével, arról viszont nem sokat beszélünk, hogy az arcunk igényel-e különösebb védelmet. Erre kaptunk választ, egy kozmetikai cég menedzserétől Lukács Ágnestől, a fitnesz királynő Bíró Icától, és a dekoratív médiaszemélyiségtől, Kiszel Tündétől.
2010. június 27. vasárnap 17:56 - Tamási Ágnes Anna
Milyen védőkrémet ajánlatos használni nyáron?

Lukács Ágnes: Először is, kerülni kell a napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, de még utána is sajnos nagyon erős a napsütés, ezért a bőrszínnek megfelelően nagyon fontos a védekezés. Mielőtt napra mennénk, mindenképpen tájékozódnunk kell bőrünk fototípusáról. Fontos, hogy az első védelmi vonalunk fokozatosan barnuljon - az első napokban magas védelmet adó napozószereket kell használni,és nem szabad sokáig tartózkodni a napon. Ez a nagyon fontos, hiszen megakadályoztatjuk a leégést, hámlást és a foltosodást!

Mikor kenjük be magunkat?


Ami a hajnak kell
"Ilyenkor nagyobb figyelmet igényel a haj, különösen oda kell figyelni a hidratálásra, főleg ha napozik az ember. A haj kondicionálok, a pakolások mind-mind elősegítik hajszálak megóvását. Persze ehhez tudni kell a hajszálak minőségét, a haj típusát, azt hogy vékony- vagy vastagszálú-e,vagy mennyire igénybevett.Mindenképpen természetes hatóanyagokat kell előnyben részesíteni, mint például a jojoba olajat, és aloe vera kivonatú hajápolókat. Ezek a növényi hatóanyagok azok, amelyek segítik a hajszálak hidratáltságát, és ellenállóbbá teszik a környezet káros hatásainak." (Krison Győző, mesterfodrász)
A napvédő krémet harminc perccel a napozás előtt már fel kell kenni, hogy a bőr felkészülhessen, és a beszívódás után megfelelően védekezni tudjon! Két-három óránként legalább újra kell ezt ismételni, mivel a nap károsítja a napkrém molekuláit.

Az alacsony és közepes faktorszámú termékeket a sötétebb bőrű vagy már lebarnult bőrre kell használni, a magasabb faktorszámút pedig a fehér bőrű, szeplős, érzékeny vagy még nem napoztatott bőrre kell használni! Az arcunkra ugyanúgy fel lehet vinni ezeket a napvédőkrémeket!
A gyermekek bőre külön ápolást igényel, javaslom, hogy a számukra kifejlesztett különleges ápolóanyagokkal ellátott termékek használatát, mint például az Avon gyermek napozói mind tartalmaznak: aloe vera kivonatot, vitaminokat, víz és izzadságálló anyagokat, valamint színesek és illatosak.

Azt azért fontos tudni, hogy a bőrünk "emlékszik" minden nap okozta "sérülésre" és már egy-két leégés, akár tízszeresére növeli a melanoma kialakulásának későbbi kockázatát! Érdemes még ezen kívül kalap, sapka és napszemüveg használata is.

Sminkelni szabad-e ilyenkor? Mennyire ajánlatos?

Sminkelni lehet nyáron is, hiszen már a legtöbb márkánál kaphatóak olyan sminkszerek, amelyek magas fényvédelemmel vannak ellátva, legyen szó akár alapozóról, korrektorról, rúzsról, szájfényről, púderről vagy szemfestékről. Úgy gondolom, hogy nyáron sem kell lemondani egy könnyed nappali-esti sminkről, csak azért mert meleg van! Főleg ha valaki nem is használ fényvédő nappali krémet csak sminkel.

Ha mindenképpen tartós sminkre vágyunk, akkor a vízálló szettek a legeslegjobbak, főként strandra ajánlott.Igazából a lényeg, hogy mindenki a célnak és a bőrének megfelelő készítményekkel készüljön fel a nyárra, a nyári bulikra.

Mi a teendő, ha leég az arcbőrünk?

Ha leég az arcbőrünk legalább 1-2 napig kerüljük a további napozást. Ilyenkor fontos a bőr folyamatos hidratálása, nyugtatása, frissítése. A napozás utáni termékek regenerálják a sérült bőrt. A panthenol, ami egy B5-provitamin, a bőr legmélyebb rétegeibe behatol és hidratáló, kisimító hatással bír, és csökkenti az irritáltságot. Ezen kívül még az E-vitamin és az aloe-vera kivonat is nagyon jót tesz a sérült, leégett bőrnek.

Kiszel Tünde és Bíró Ica a HírExtrának

Hogy ápolod az arcodat nyáron?

Kiszel Tünde: Ilyenkor különösen odafigyelek az arcápolásra, hiszen nagyon érzékeny a bőröm. Van egy nagyon jó kozmetikusom, akihez régóta járok. Ő már ismeri a bőrömet, és igazából hallgatok a tanácsaira, mert bízok benne, és nekem a bizalom a legfontosabb. 

Az ősi módszereknek is híve vagyok, minden reggel hideg vízzel mosakodok. Használok hidratáló krémeket is természetesen, napozáskor pedig magas faktorú bőráplót. Szerencsére jó géneket örököltem, tehát nincs szükségem semmilyen szépészeti beavatkozásra. Sminkelni is csak akkor szoktam, ha nagyon muszáj.

Bíró Ica: Természetesen a hidratáló krém ilyenkor mindenképpen jól jön, az arctisztításról nem is beszélve, hiszen ilyenkor ez különösen fontos! Van egy speciális energiaszappanom, ami igazából krém szappan minden reggel és este ezt használom, és persze jéghideg vízzel mosakszom. Használok egy színező arckrémet is, ami több szempontból előnyös. Hidratáló, fényvédő, és enyhe alapozó hatása is van, egyszerűen tökéletes. Béres Alexandra ajánlotta nekem egy közös nyaralásunk során. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ilyen a bőrtípusom, és nem kell sűrűn használom különböző krémeket. A bőséges és minőségi folyadék fogyasztás nyáron talán még fontosabb a test sejtjeinek hidratálása végett.

Használsz e hajpakolást?

K.T.: Van egy nagyon jó fodrászom, ő ápolja a hajamat. Ha pedig itthon mosok hajat, akkor persze hajbalzsamot használok. Külön pakolást nem szoktam csinálni, az ilyet inkább szakemberre bízom.

B.I.: Persze! Különféle jó balzsamok vannak, de nagyon szeretem a házi készítésű dolgokat is. Én például sokszor olívaolajjal, és tojáspakolással szoktam bekenni a hajamat hajmosás előtt. Régebben használtam ricinusolajat is, amelyről közismert a hajhullás csökkentő, és szépítő hatásáról.

A hajvégápoló sem maradhat le a sorból, ami szintén egy nagyon hasznos dolog. Természetesen rengeteg jó termék van a piacon, különböző hajtípusokra felosztva, és mindenki ezeknek megfelelően tud választani a prodoktumokból.

Szoktad -e az arcodat gyantázni ilyenkor nyáron?

K.T.: Kozmetikusra bízom ezt is,mert ő ért hozzá, bár hála az égnek nem nagyon kell, úgyhogy ebben is szerencsés vagyok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását