2024. május 15. - Zsófia, Szonja
Nagy nap a mai a Tisztelt Ház életében. A Fidesz kezdeményezte változtatások egy fajsúlyos hányadáról ma szavaznak a képviselők, így a médiacsomag egy részéről, az önkormányzati választási eljárásról és a párttámogatások csökkentéséről. Folyamatosan frissül!
2010. június 21. hétfő 14:08 - Telkes Árpád

Újraindulnak a szárnyvonalak

Július 4-étől öt vasúti szárnyvonalon visszaállítják a személyszállítást, később másik két vonalat is újra megnyitnak - jelentette be Fónagy János államtitkár a parlament hétfői ülésén. Elmondása szerint a MÁV az újraindítást jelentősebb anyagi ráfordítás nélkül biztosítani tudja és nem kerül veszélybe a költségvetés.

Újra közlekednek majd személyszállító vonatok a Székesfehérvár-Komárom, Zirc-Veszprém, Karcag-Tiszafüred, Lajosmizse-Kecskemét, illetve a Pápa-Csorna közötti vasútvonalon - mondta az államtitkár Kovács Zoltán fideszes képviselő interpellációjára válaszolva.

Az árvízi károk elhárítási után helyreállítják Szilvásvárad és Putnok, valamint Abaújszántó és Hidasnémeti között a személyforgalmat.

Az államtitkár elmondása szerint a MÁV az újraindítás pályavasúti feltételeit és a szerelvények biztosítását jelentősebb anyagi ráfordítás nélkül biztosítani tudja és nem kerül veszélybe a költségvetés.

Fónagy János kifejtette, a visszaállításkor nem a régi menetrendet állítják vissza, hanem újat készítenek. Ennek elkészítésében az érintett önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel is együtt fognak működni.

A vasúti szárnyvonalakon a személyszállítás nem vállalati ügy, hanem olyan társadalompolitikailag fontos közszolgáltatás, amely alapvetően fontos az ország és a vidéken élő emberek számára is - mondta hozzátéve: a bezárás előtt túlértékelték a megtakarítási lehetőségeket, mivel alig hozott kiadáscsökkenést a személyszállítás szüneteltetése.

Eltérnek a házszabálytól


A csődeljárásról és felszámolásról szóló törvények minél hamarabbi változtatása érdekében eltér a parlament a házszabálytól.

Több törvény sürgős tárgyalásba vételéről voksolnak a honatyák, mindet megszavazzák, így a 2010-es költségvetés módosításáról szóló törvényt is.

Schmitt Pál megállapítja, hogy 14:35 perc van és, hogy látható többséggel megszavazták a napirendet. Ezzel elkezdődtek az interpellációk.

Mesterházy: "Jó nyaralást"

Kilakoltatások, hitelek a téma. Mesterházy Attila a korábbi MSZP-s kormányokat védi és a 120 milliárdos első "Orbán-csomagról", megszorító programról beszél. Felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor a rendkívüli országgyűlés első napján Bulgáriában a tengerparton pihen.

A mostani változtatásokról még mindig nem esett szó, a napirendet még el sem fogadta ház, a politikusaink azonban az elmúlt 8 évről beszélnek, jó szokásuk szerint.



Változó téma

Szabó Tímea az LMP frakcióvezető-helyettese a június 20-i Menekültek Világnapjáról és a Magyarországon menedékjogot kérőkről beszél, a kormány részéről Kontrát Károly válaszol.

Még mindig napirend előtt vagyunk, Varga Géza (Jobbik) az elképesztő károkról beszél a Viharsarokban, Ángyán József együttérzéséről és a kormány segítségéről biztosítja az érintetteket.

Elkezdődött

Elkezdődött az országgyűlés ülése, Schmitt Pál házelnök a Magyar Szabadság Napjáról emlékezik meg. Hallhatunk szabadságról és szuverenitásról.

Az első felszólaló Rétvári Bence, a 60 évvel ezelőtti deportálásról tart beszédet. Várhatóan délután 3-ig nem kezdődnek meg a szavazások.

Nógrádi Zoltán is megemlékezik, majd bocsánatot kér a jogorvoslatot, rehabilitációt nem kapott családoktól. Hiller István szintén felszólalásra jelentkezett, a téma továbbra is ugyanaz. Harrach Péter keresztény szempontból közelíti meg a kérdést, várhatóan minden parlamenti pártból felszólal valaki.

Schiffer András családi tragédiájáról beszél, méltatja a Terror Házának létrehozását. Az LMP támogatja, hogy beszélje ki a társadalom saját szenvedéstörténetét, de ez csak napi- és pártpolitika mentesen lehet.

Balczó Zoltán a fiatalokról és a történelmi tudásukról beszél, annak helyreállításáról.



Napi menü

Az ősszel megrendezésre kerülő önkormányzati választásokat érintő módosítók között található, hogy az eddigi 72 napos választási kampányt 60-ra csökkentenék, az ajánlószelvények összegyűjtésére 9 napot kapnának az indulók illetve a kampánycsend ideje is rövidülne.

Ősztől a mostaninál kisebb létszámú kisebbségi önkormányzatokat hoznának létre, egy kereszténydemokrata törvényjavaslat alapján. A köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, a köztisztviselői jogállásról szóló törvényt szintén ma szavazzák újra a képviselők, meglepetés aligha várható.

Szintén ma voksol az országgyűlés a közoktatásról szóló indítványról. A fenntartó legkésőbb az intézkedés évének májusa utolsó munkanapjáig hozhat döntést a nevelési-oktatási intézmény fenntartói jogának átadásával, átalakításával, megszüntetésével az alapfokú művészetoktatási intézményben a tanszak indításával és megszüntetésével kapcsolatban; az egyéb átszervezésre vonatkozó döntések határideje pedig július utolsó munkanapja lesz.

Gazdasági változtatásokról is szavaznak ma politikusok, a családi pótlékot az iskolába járáshoz kötné a kormánytöbbség - ma délután ez is kormányerőre emelkedhet. A közoktatáshoz tartozik még az a javaslat, mely szerint ha egy tanköteles korú gyermek ötven tanórát igazolatlanul hiányzik akkor őt a jegyzőnek védelmébe kell vennie, és el kell rendelnie, hogy függesszék fel a gyermek után járó családi pótlék teljes összegének kifizetését.

A csődeljárásról szóló részletes vitát is lefolytatja ma a T. Ház és várhatóan szavazni is fog a kérdésről.

A médiacsomag három eleméről szintén ma dönt az Országgyűlés. E szerint döntenek az alkotmánymódosításhoz, a médiát és egyes hírközlést szabályozó törvénytervezethez, és a Közszolgálati Közalapítvány felállítását indítványozó határozati javaslathoz benyújtott módosítókról.

Az alkotmánybírák tagjait jelölő bizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat és a kis- és középvállalkozások támogatásról szóló törvényjavaslatról is vitázik ma a parlament. Utóbbiak között van az egyszerűsített foglalkozásról, az érettségi vizsga és a felsőoktatási intézménybe való felvétel egyes szabályainak, a közoktatási törvény módosításáról szóló indítványok.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását