2024. május 7. - Gizella

Meglepetés a köbön

Meglepetés a köbön - röviden így foglalható össze a vébé nyolcadik napja. Bár a többség alighanem délszláv könnyeket jósolt, a szlovénok ikszeltek a jenkikkel, a szerbek meg hazavágták a németeket. Anglia se bírt Algériával.
2010. június 19. szombat 07:21 - Nagy András
A tegnapi nap első mérkőzésén az első körben az auszikat sima négy nullával elintéző nationalelf találkozott a nyitó fordulóban meglepetésre (?) Ghánától vereséget szenvedő szerb válogatottal. A sebességre eleinte nem lehetett panasz, mindkét gárda nyílt küzdelemre szánta el magát - igaz déli szomszédaink némileg azért óvatosabbak voltak erőtől duzzadó ellenüknél. 

A húszadik percre aztán kiderült: a mérkőzés játékvezetője sem az a tétlen fajta: mire az első félidő derekára értünk, már a negyedik sárga lapját osztotta ki különböző játékosi csalafintaságokért.

A németek nem győzik kialakítani gelyzateiket: egészen odáig merészkednek, hogy gólt lőnek, ám a játékvezető (tegyük gyorsan hozzá joggal) les címén érvényteleníti találatukat. Néhány perccel később, az első félidő hajrájához közeledve Klose kritikus pillanatban hátulról beakaszt egy szerbenk, ráadásul ezt már másodszor teszi a meccsen, s a bíró habitusát ismerve aligha meglepetés: egy időre a csukáját is beakaszthatja a szekrénybe...

Nehéz helyzetben a Nationalelf!

A csapatoknak a kiállítást követően sem igen kell nélkülözniük a mindig is nagy lesipusinak számító Kloset, a szerbek ugyanis rögvest a zuhanyhíradó után igazi Kloses góllal köszöntenek be: nyögvenyelős beadás, középre érkező labda, bumm...

Az első meccs utáni diadalmi mámort a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon Szerbia ellen elszenvedett vereség tehát egy csapásra a kijózanodás váltotta fel Németországban. Pedig  a hírek szerint Berlinben és az ország számos más városában a péntek kora délutáni mérkőzés előtt valóságos rendkívüli állapot uralkodott, a parlament felfüggesztette ülését, a munkahelyek többségéből korábban hazaengedték az alkalmazottakat - vagy külön televíziós helyiségeket rendeztek be számukra -, és a tanítás az iskolák többségében is korábban ért véget.

A Bundestagban külön és meglehetősen hangos "színfoltot" jelentett, hogy pártállástól függetlenül a honatyák még a német nemzeti színű vuvuzelát, azaz a különleges dél-afrikai trombitát is bevihették magukkal a frakcióterembe, természetesen azzal a kikötéssel, hogy ebből - úgymond - nem csinálnak rendszert.

A német válogatotton azonban a valóban rendkívüli szurkolás sem segített, a szakértők szerint viszont emelt fővel vesztett. Az ausztrálok elleni kiváló játékot ezúttal nem sikerült megismételni, igaz a mostani ellenfél, Szerbia egészen más súlycsoportban volt. A középpályán Bastian Schweinsteiger és Sami Khedira ezúttal nem villogott, a csapatot pedig egészen szerencsétlenül érte a tulajdonképpeni egyetlen csatár, Miroslav Klose első félidős - német vélemény szerint túlzottan szigorú és éppen ezért indokolatlan - kiállítása.
 
Ráadásul a szerbek szinte rögtön ez után érték el győztes góljukat, amit egyesek azzal magyaráztak, hogy a németek még fel sem ocsúdtak a kiállítás okozta sokkból. A német válogatott mindennek ellenére nem adta fel, és a második félidő első húsz percében tíz emberrel is gólhelyzetek sorát dolgozta ki. Mindebben különösen Lukas Podolski járt az élen, aki még büntetőt is hibázott. A szakértők szerint ilyen körülmények között a döntetlen igazságosabb lett volna.

Erkölcsből jeles, amúgy...

Valami hasonlót gondolt Joachim Löw edző is, aki televíziós nyilatkozatában úgy vélte, hogy a németek az első félidőben nehezen találtak magukra. A sors iróniája, hogy azután igazán emberhátrányban ment a játék - vélekedett a tréner, aki szerint a német válogatott Szerbia ellen mindenekelőtt erkölcsi tartásával vizsgázott jelesre.

A német szurkolókat ismerve a mostani kijózanodás hamarosan ismét határtalan lelkesedésbe csap át, és mindenki a jövő szerdai, Ghána elleni találkozót várja. És ha Ghána ellen győz a csapat, akkor még - mint a Bild című lap írta - akár világbajnok is lehet.

 Radomir Antic, a szerbek mestere ellenben azt mondta, "hittem abban, hogy a játékosaim képesek megverni a németeket, nagyon fontos győzelem volt ez Szerbia számára. Hogy ez a harci szellem visszatérte-e, nem tudom, de a lényeg, hogy a folytatásban is pozitívnak kell maradnunk. Jó esélyünk van a következő mérkőzésen, és a saját kezünkben a sorsunk."

Kisnagy meglepetés: a szlovénok majdnem csoportelsők

A délutáni meccsen a szlovének az első félidőben Birsa távoli lövésével szereztek vezetést, majd a 42. percben Ljubijankic egy kontra végén növelte az előnyt. A fordulást követően Donovan egy hatalmas góllal szépített, majd a 82. percben egy lefejelt labdát a szövetségi kapitány fia, Michael Bradley bombázott a hálóba. A szlovének ezzel óriási lehetőséget szalasztottak el, ugyanis győzelem esetén elsőként bebiztosították volna helyüket a legjobb 16 között.

Anglia-Algéria: 90 percnyi fölény a semmiért


Az angol labdarúgó válogatott az esti meccsen ismét győzelem nélkül maradt, miután két félidőn át ostromolta az algér kaput.  A dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság egyik esélyesének tartott angolok az amerikaiak után az algériaiakkal is döntetlent játszottak pénteken a C csoport 2. fordulójában. A szigetországi játékosok így nem tudtak győzelemmel kedveskedni a 64. születésnapját ünneplő olasz szövetségi kapitányuknak, Fabio Capellónak. A továbbjutást illetően ezzel a gól nélküli döntetlennel ebben a négyesben minden nyílt maradt a jövő szerdai utolsó fordulóra.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását