2024. május 2. - Zsigmond

"Propagandaszerű törvényalkotási folyamat kezdődött"

Egy befogadó oktatási intézményből a gyerekek nem lógnak - mondja Osztolykán Ágnes LMP-s szakpolitikus, akivel a kormány eddigi oktatás- és szociálpolitikáját szedtük ízekre.
2010. június 14. hétfő 13:04 - Nagy András
Propagandaszerű törvényalkotási folyamat kezdődött el, amiben az oktatási kérdések nagyon előtérbe kerültek. S bár a Fidesz-KDNP által beterjesztett javaslatok még csak részben mentek át a Házban, elfogadásuk nem kérdéses – véli Osztolykán Ágnes az LMP roma-és szociálpolitikusa, országgyűlési képviselő, akivel a kormány szociálpolitikájáról beszélgettünk.

A konkrét tervezetekről szólva a képviselő elmondta: az LMP-nek az egyházi iskolák státuszának megerősítéséről, valamint a közoktatás átszervezéséről szóló javaslatok kapcsán nem volt célja, hogy kapásból ellene menjen. Az LMP a szegényekre és a hátrányos helyzetűekre gyakorolt hatásait vizsgálta.

És nem sok jót talált. Mint Osztolykán elmondta, a jelenlegi oktatási rendszerben az egyházi iskolák nem vállalnak kellő mértékben szerepet a hátrányos helyzetű diákok tanításában, helyette inkább az elitképzésben jeleskednek. Természetesen van példa ennek az ellenkezőjére is, az Ormánságban például maga az egyház mentett meg olyan iskolákat, ahol jelentős hátrányos helyzetű gyerek tanult.

Új lehetőség - csak nem a szegény embernek

Az LMP képviselői – élükön Schiffer András frakcióvezetővel – már a kormányprogram vitájában világossá tették, hogy szerintük az iskolai integráció elmúlt években megindult folyamata az új kormány hivatalba lépésével megrekedni látszik. Az átszervezésre váró pedig mindenképp nemet mond az LMP, mert nem tartják jónak sem a szöveges értékelés, sem az alternatív oktatási módszerek tollvonásszerű elhagyását.

Az egykulcsos adórendszerről az ökopárt korábban megfogalmazta kritikáját, szakpolitikusa pedig megerősítette: ez azoknak a családoknak kedvez majd, akik egy bizonyos szint fölött keresnek. Nekik új lehetőséget, illetve egy újfajta hozzáállási lehetőséget kínál magához az adózáshoz.

A képviselő a saját életéhből merített példával igyekezett rávilágítani erre. Mint mondta, az ő képviselői tiszteletdíja elég magas ahhoz, hogy arányosan kevesebb személyi jövedelemadót fizessen mint korábban, míg a bátyja, aki egyszerű fizikai munkásként dolgozik, - jelen állás szerint – veszít az adórendszer-átalakításon. Az LMP szerint a kormány neokonzervatív lépése konkrétan mélyszegény ellenes.

Még ez sem a legrosszabbik út


A családi pótlék (CSP) folyósításának szigorítására a párt szintén nemet mondott, miután a módosító indítványait sorra leszavazta a kormánytöbbség. Az LMP azt szerette volna elérni, hogy a jegyző túlhatalma ez ügyben valamelyest csökkenjen (a Fidesz-KDNP javaslata szerint a települési jegyzők egy személyben dönthetnek majd a CSP-folyósítás természetbeni juttatásra való konvertálásáról).

Az egyetlen pozitívum – mondta Osztolykán -, hogy az olyan, a Jobbik részéről érkező javaslatokat, mint például, hogy a cigánytelepekről reggelente rendőrökkel kéne iskolába vitetni a gyerekeket – mind a kormányoldal, mind a maradék ellenzék egyöntetűen leszavazta. A párt véleménye egyébként egyezik a szociológusszakmáéval, mi szerint az iskolakerülés nem csak a szülő sara, hanem az iskola, a pedagógus, a szülő és a gyermek egységes felelőssége.

Egy befogadó oktatási intézményből a gyerekek nem lógnak – szögezte le. Arról nem is beszélve, hogy – például egy kis borsodi zsáktelepülésen – mikor már bejön a jó idő, vagy az őszi betakarítási szezonban sok gyerek azért nem jár iskolába, mert a családjának szüksége van a keresetére – tette hozzá.

Szélsőségesre fordulhat az idő

A jogosítványszerzés szigorításával sem ért egyet az LMP, mivel úgy látja, ezzel is a mélyszegény járnak rosszul, hiszen például egy traktorvezető akár az állását is vesztheti, ha nem járta ki a nyolc osztályt. Ezzel együtt – mint a képviselő nyilatkozta – ez nem azt jelenti, hogy nagyon fejlettnek gondolnák a hazai közlekedési kultúrát…

Általánosságban véve Osztolykán Ágnes - úgy is mint politikus és úgy is mint roma állampolgár – úgy vélte, hogy mind a szociálpolitikában, mind az alakuló nemzeti összefogás rendszerében az lesz a legnagyobb veszély, hogy ha az a fajta szélsőséges retorika amit a Jobbik bizonyos viták keretében hangoztat, átragad a kétharmaddal bíró kormánytöbbségre is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását