2024. május 2. - Zsigmond

Hőségriadó várható

Az átlagoshoz képest akár 15 százalékkal is megnőhet a mentőszolgálatokhoz érkező riasztások száma a napi középhőmérséklet 25 Celsius fok felé emelkedésével az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint.
2010. június 10. csütörtök 16:38 - HírExtra
Falus Ferenc országos tiszti főorvos péntektől rendelt el három napos, második fokozatú hőségriasztást, mivel a következő napokban várhatóan 25-27 Celsius fok között alakul a napi átlaghőmérséklet.

Az ÁNTSZ csütörtökön arra hívta fel az egészségügyi intézmények figyelmét, hogy a gyakoribb rosszullétek miatt ellenőrizzék gyógyszerkészleteket, különös tekintettel az ilyenkor gyakrabban használt infúziókat.

Falus Ferenc szerint az elmúlt hetek esőzései után hirtelen érkezett meleg időjárás elsősorban a városokban, azon belül is a sűrűn lakott, lakótelepi környezetben élőket veszélyezteti. Az emberi szervezet számára ilyenkor az lehet a legmegerőltetőbb, ha a lakások belső hőmérséklete a reggeli órákra sem tud 20 Celsius fok alá süllyedni.

Az országos tiszti főorvos kiemelte: az árvízi védekezésben részt vevők, valamint a fertőtlenítésben, illetve a helyreállításban dolgozók számára különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvíz álljon rendelkezésre.

A gátakon dolgozók közül többen szenvedtek napégést az elmúlt napok magas UV-sugárzása miatt, az ő ellátásokról állami forrásból gondoskodtak az ÁNTSZ szakemberei - fűzte hozzá.

Falus Ferenc emlékeztetett: harmadfokú hőségriasztás elrendelése a 27 Celsius fokot meghaladó napi középhőmérséklet esetén szükséges, erre azonban eddig kizárólag 2007 nyarán volt példa.

Kérdésre megjegyezte, hogy a közterületi ivóvízosztás elrendelése az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, de szerinte a péntek délutáni csúcsforgalomban közlekedőknek biztosan jól jönne ez a segítség.

Az országos tiszti főorvos arra is kérte az önkormányzatokat, hogy tegyék meg a szükséges megelőző intézkedéseket, egyebek mellett az esti órákban locsolják a közterületeket, valamint tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását