2024. április 29. - Péter
Az LMP frakciója a hétfői Nemzeti Összetartozás Napjával kapcsolatos parlamenti szavazás során tartózkodott. Ám a párt frakcióvezetője Schiffer András igennel szavazott. Ennek okáról és a párt álláspontjáról kérdeztük a frakcióvezetőt.
2010. június 2. szerda 07:34 - Iván Márton
A hétfői szavazás során Ön miért szavazott igennel, míg az LMP frakció tartózkodott? Mi volt emögött a koncepció?

A koncepció az, hogy néhány kivételtől eltekintve a tipikus szavazási magatartás erős ajánlás, ami lehetőséget ad arra, hogy bármelyik frakciótag, ha nem radikálisan eltérő az álláspontja és azt részletesen megindokolja, akkor másként szavazhasson. Itt a tartózkodás volt az erős ajánlás, én pedig elmondtam, hogy miért szavaztam igennel.

Az egyik ok, hogy mikor megkezdődött a törvényjavaslat vitája jeleztük, hogy a törvényjavaslat megközelítése számunkra elfogadható. Vita abban volt a frakción belül, hogy szerintem nem történt olyan szöveg-, illetve törvényhozási eljárásbeli változtatás, mely indokolná a pozitív hozzáállás megváltoztatását.

Mindannyian kritikával voltunk azzal kapcsolatban, hogy a preambulumban van egy szakrális és ráadásul értelmetlen megfogalmazás, valamint a szöveg is kissé dagályos. Emellett a törvényszöveg megszerkesztésébe nem vontak be más pártokat. Elmaradt a teljes körű egyeztetés, ezért a frakció arra az álláspontra helyezkedett, hogy a szakrális elemek szerepeltetése törvényekben és országgyűlési határozatokban nem elfogadható. Valamint azt is kifogásoltuk, hogy még az emléktörvény kapcsán sem törekedett konszenzusra a Fidesz.



És mi volt a másik ok?

Ezekkel a kritikákkal ugyan magam is egyetértettem, sőt egy héttel ezelőtt nyilatkoztam, hogy ez a szakrális betét enyhén szólva furcsa. Ám azt gondoltam, hogy ebben az esetben az aggályok és kifogások mellett, fontosabb a dolgot magát nézni, aminek iránya és megközelítése helyes volt. Fontos, ha már egy emléktörvényre ragadtatja magát a Ház – ami egyébként a magyar közjogi hagyományoktól nem idegen – akkor az lehetőleg ne egyik, vagy másik oldal törvénye legyen.

Az LMP frakció mivel készül a trianoni emléküléssel kapcsolatban? Mik a várakozásaik?

Nem tudunk semmivel készülni. Mi azt szerettük volna, hogy legyen egy szabad vita ebből az alkalomból, ezért támogattuk a Jobbik elképzelését. Ehhez képest ez egy protokolláris esemény lesz, ahol a frakcióknak nem lesz szavuk. Nyilván részt veszünk az emlékülésen, de erős kritikával fogadjuk az ilyen jellegű protokolláris eseményeket. Sokkal nagyobb szüksége lenne Magyarországnak a kibeszélésre.

A mostani ülésnek lesz egy forgatókönyve, amivel kapcsolatban különösebb dolgokra nem számítunk. A köztársasági elnök úr fog fontos dolgokat mondani ezzel kapcsolatban.



Ön mennyire érzi úgy, hogy a Nemzeti Összetartozás Napja a megemlékezésen kívül üzenet értékű a határon túli magyarok számára is?

A szimbolikának ilyen magas régióiba én már nem tudok és nem is akarok elhatolni, hogy mi minek az üzenete. Eleve vannak problémáim az emléktörvények törvény jellegével kapcsolatban. De mint mondtam ez egy közjogi hagyomány, ezt az ember lenyeli. Fontos az, hogy a XX. századi traumák kérdésében legyen egyfajta minimális nemzeti konszenzus Magyarországon.

Ön szerint miként lehetne ezeket a traumákat megfelelően feldolgozni?

Ahogy már mondtam, ezekben az ügyekben az aktuálpolitikától és pártérdekektől független, az egymás szempontjaira nyitott viták lennének.

(Gondolatok a Nemzeti Összetartozás Napjáról itt)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását