2024. május 7. - Gizella

Harangozó Gyula magas kitüntetést kapott

Az Osztrák Tudomány és Művészet Érdemkeresztjét adományozta kedden Heinz Fischer osztrák államfő Harangozó Gyula koreográfusnak és balettigazgatónak, aki öt év után, a szezon végével távozik a Staats- és Volksoper balettegyüttesének éléről.
2010. június 1. kedd 20:56 - HírExtra
Ioan Holender, a Bécsi Állami Opera igazgatója az átadási ünnepségen kiemelte, hogy Harangozó az egyik legsikeresebb balettigazgató, akit ismer, emellett pedig igazi európai személyiség. - A nevéhez fűződő öt évben virágzott a balett Bécsben, Harangozó idején a táncszektorból származó bevételek magasabbak voltak, mint az ő igazgatói idejének más éveiben - mondta Holunder.

"A Staatsoper és a Volksoper balettegyüttese függetlenségének és egyesítésének párhuzamos biztosítása nagyon nagy kihívás, és meg vagyok győződve arról, hogy senki más nem tudta volna ezt ilyen rövid időn belül ilyen súrlódásmentesen megvalósítani" - méltatta Harangozót Georg Springer, a szövetségi állam tulajdonban lévő osztrák színházak vagyonkezelő cégének igazgatója, aki Claudia Schmied kulturális miniszter képviseletében adta át a kitüntetést.

Harangozó 1956-ban igazi táncos családba született: apja a Magyar Állami Balett alapítója, édesanyja pedig ünnepelt táncos és balettművész volt. Budapesti és moszkvai tanulmányai után Európa három rangos operaházában dolgozott: először a magyar fővárosban, majd nyolc éven át párhuzamosan Münchenben és Bécsben. Szólótáncosként nagy sikereket ért el a Bajor Állami Operaházban és a Bécsi Operaházban is. 1995-től a Magyar Állami Operaház balettigazgatói teendőit látta el, majd 2005-ben átvette a Staats- és Volksoper balettegyüttesének vezetését, hogy gazdasági és művészi szempontból is talpra állítsa azt.

Az osztrák állampolgárságú Harangozó összesen 411 előadást - 263-at a Staatsoperben, 148-at a Volksoperben - és 28 produkciót - köztük öt ősbemutatót - vitt színre Bécsben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását