2024. május 29. - Magdolna

Kitüntetések az Operában

Bartal László karmester kapta idén a Komor Vilmos-emlékplakettet, Jánoskúti Márta jelmeztervező pedig a Márk Tivadar-emlékplakettet vehette át kedden a Magyar Állami Operaházban.
2010. május 25. kedd 18:08 - HírExtra
Az ünnepségen olyan zenekari művészeket is köszöntöttek, akik 25 éves operaházi tagságukat ünneplik: Mohai Éva, Temesváry Ágota, Danyilova Galina, Feitl Ágnes és Nagy Béla hegedűművészt, Újszászi István brácsaművészt, valamint Czentnár Dezső kürtművészt - tájékoztatta az MTI-t Várkonyi Judit sajtófőnök.

A Komor Vilmos-emlékplakettet Bartal László Vass Lajos főigazgatótól és Kovács János első karmestertől vehette át. A Komor-plakett átadásának hagyományát 1978-ban Komor Vilmos Kossuth-díjas karmester emlékére lánya, Komor Ágnes hárfaművész kezdeményezte. Azóta évente adják át az elismerést az operaház egy-egy olyan fiatal művészének, korrepetitorának, vagy karmesterének, aki művészi teljesítménye és a művészi munkához való hozzáállása alapján arra leginkább érdemes.

Bartal László 1990-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmesterképző szakán, majd Jurij Szimonov, Kurt Sanderling (Weimar) és Helmuth Rilling (Lipcse) mesterkurzusain képezte magát tovább. 1986 óta a Magyar Állami Operaház tagja. 2002-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakának zenei vezetője. 2003 óta a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója. Számos vidéki zenekar mellett vezényelte a Budapesti Filharmóniai Társaság és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát is. Külföldön többek között Németország, Finnország, Franciaország, Spanyolország és Románia nagyvárosaiban vendégszerepelt.

A Márk Tivadar-emlékplakettet az operaház egykori Kossuth-díjas jelmeztervezőjének emlékére alapították a művész halála után, 2005-ben. Az idei díjazott, Jánoskúti Márta Jászai Mari-díjas, érdemes művész tanulmányait a budapesti Iparművészeti Főiskolán végezte. Először a szolnoki Szigligeti Színház, majd a Vígszínház tervezője lett, de gyakran tervezett más fővárosi és vidéki színházaknak is. Dolgozott filmek, tévéjátékok jelmeztervezőjeként. 1979 óta a Képzőművészeti Főiskola szcenika szakán jelmeztervezést tanít. A magyar tervező iskola kiemelkedő képviselője: biztos rajztudás, jellemzőkészség, a művek, műfajok, stílusok, korok és ruháik alapos ismerete, gondolat- és érzelemgazdagság, modern eszközök, stíluselemek integrálása jellemzi tervezőművészetét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását