2024. május 6. - Ivett, Frida

Retkes a tisztújításig vezeti még az SZDSZ-t

Lemondott Retkes Attila az SZDSZ elnöki posztjáról szombaton, a leköszönő pártelnök az MTI-nek azt mondta, június 26-áig, a párt tisztújító küldöttgyűléséig még "kvázi ügyvezetőként" a helyén marad.
2010. május 29. szombat 17:19 - HírExtra
Retkes Attila döntéséről a Szabad Demokraták Szövetsége szombat délután rövid közleményt adott ki. Ebben az áll, hogy Retkes Attila pártelnök bejelentette, lemond tisztségéről, és nem jelölteti magát újra az elnöki posztra.

Az SZDSZ bejelentette azt is, az országos tanács (ot) szombati ülésén úgy döntött, hogy június 26-ára összehívja a párt tisztújító küldöttgyűlését.

A küldöttek ekkor döntenek majd a párt új alapszabályáról, valamint az Országgyűlésből kiszorult liberálisok politikai stratégiájáról.

Az MTI megkeresésére Retkes Attila azt mondta, azért most mondott le, mert így a négy héttel későbbre összehívott küldöttgyűlésen már dönthetnek utódáról. Utalt az SZDSZ alapszabályára, amely szerint ha az elnök lemond, akkor 30 napon belülre kell a küldöttgyűlést összehívni.
Mint mondta, ezért most érkezett el az a pillanat, amikor nyugodt lelkiismerettel le tud mondani, és így nem keletkezik "exlex állapot".

Arra a kérdésre, miért mondott le, Retkes Attila döntését az MDF-fel közös sikertelen választási szerepléssel indokolta, azzal, hogy a két rendszerváltó párt kiesett az Országgyűlésből.
Hozzátette: ő még ma is "helyes döntésnek" tartja, hogy az SZDSZ és az MDF Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt támogatására szövetkezve vett részt a parlamenti választásokon.
Úgy vélte ugyanakkor, meg kell adni a lehetőséget arra, hogy "a nagy múltú, ám most meglehetősen marginális" helyen lévő SZDSZ-t egy új pártvezetés megújítsa.

Kérdésre elmondta azt is, hogy a május 25-ei határidőig 530-an erősítették meg írásban SZDSZ-es párttagságukat. Utalt arra, hogy a pártnak korábban "papíron" mintegy ötezer tagja volt.

Közölte, az országos tanács úgy döntött, hogy június 11-éig meghosszabbítják a nyilatkozás lehetőségét, mert sokan jelezték, hogy külföldön tartózkodnak, vagy mert még nem ült össze a helyi csoport. (A megyei elnökök és a helyi csoportokat vezető elnökök feladata volt a visszajelzések megszervezése).

Kitért arra is, hogy Budapesten 21 kerületben maradt meg az SZDSZ csoportja, és ezekben a "meglehetősen aktív" többség megújította a tagságát.

Arra a kérdésre, politikailag felelősnek érzi-e magát az SZDSZ helyzetéért, Retkes Attila azt mondta, abban érez felelősséget, hogy nem sikerült egyértelművé tenni, hogy az SZDSZ nem az MSZP szatelitpártja, hanem önálló liberális erő. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy tavaly nyáron a pártot "rettentő nehéz és reménytelen" helyzetben vette át.

Arra a kérdésre, az SZDSZ-nek milyen esélyei lehetnek az októberi önkormányzati választáson, Retkes Attila személyes véleményeként azt mondta, pártjának komoly újjáépítésre van szüksége, ehhez pedig hosszabb idő kell.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását