2024. május 2. - Zsigmond

SZDSZ: új névvel tovább él?

A közel egy éve gyakorlatilag megsemmisült SZDSZ feltámad hamvaiból: új tisztségviselőkkel, új névvel, és feltehetőleg új logóval kíván visszatérni a politika bábszínpadára. Kérdés, hogy sikerül-e.
2010. április 20. kedd 12:25 - Pásztor Balázs
Retkes Atilla, az SZDSZ elnöke kívánja tájékoztatni a sajtót ma, pontban tizenegy órától. Hogy pontosan miről, arról nem szól a fáma. Ám nem is ez a legnagyobb kérdés az idő előtt összegyűlt sajtósok körében - hanem az, hogy megszűnik-e az SZDSZ. „Biztos nem szűnnek meg. Van egy csomó süti. Ha megszűnnének, biztos nem csinálnának ennyi sütit” - véleményezi a fennálló helyzetet az egyik operatőr.

Azonban az SZDSZ-nek már nem sok esélye maradt: az MDF árpilis 11-e után minden eddigi együttműködést felbontott a liberálisoskkal, így csak önmagukra számíthatnak - és nincsnek valami sokan. Azonban a sajtótájékoztató hátteréül szolgáló „új SZDSZ” felirat nem a csendes elmúlásba való beletörődést sejteti.


Fotók: Fejér Bálint

A pártelnök szinte percre pontosan érkezett, és két témát fejtett ki: értékelte a választási eredményeket, és felvázolta az SZDSZ jövőjét. Elmondása szerint azért kellett erre nyolc napot várni, mivel a különböző helyi pártprominensekkel ennyi időbe tellt az egyeztetés, az eredmények megrágása és megemésztése.

Retkes sajnálattal vette tudomásul, hogy a Bokros Lajos által fémjelzett konzervatív-liberális politika nem nyerte el a választók tetszését, és így nem lesz liberális erő a Parlamentben 2014-ig. Az SZDSZ-elnök a négy bejutott közül egyik pártot sem tartja liberálisnak.

Kifejtette, hogy az SZDSZ jól tette, hogy kiállt Bokros mellett, hisz az ő programja volt „az egyetlen, józan és piacbarát program” amit lehetett támogatni, így az eredményeket látva sem bánták meg a mellette való kiállást. Retkes szerint a nagypártok „össztüze” miatt lett csupán 2,67százalékos az duó által elért eredmény, ám meggyőződése, hogy ennél azért valójában nagyobb a támogatottságuk. Az MDF és SZDSZ választások utáni különválását természetesenk nevezte - és sok sikert kívánt a továbbiakban az MDF-nek.

A második fordulóra rátérve úgy fogalmazott, hogy „mivel nincs liberális párt, a bennmaradtak közt”, ezért nem tudja jó szívvel ajánlani egyik pártot sem, de mindenki menjen el szavazmni, és lelkiismerete szerint támogassa valanelyik demokratikus pártot.

„Az SZDSZ nehéz helyzetben van.” - ismerte el a pártelnök, de hozzátette, hogy egy szempontból erősek: a gyökerek terén - ilyenek a liberális alapelvek és a párt rendszerváltó öröksége. Ugyanakkor Retkes a párt nevében elhatárolódott az elmúlt egy évtized SZDSZ-es kormámypolitizációjától, amikor „az SZDSZ szocialiszóták szatelitpártja” lett, ami végső soron a párt eróziójához vezett - igaz, ebben saját részfelelősségét is elismerte.



„A névváltoztatás szükséges, de nem elégséges”


Pető Iván reakciója
A rendszerváltó pártoknak a megszűnés a sorsuk – mondta az InfoRádiónak Pető Iván. Az SZDSZ korábbi elnöke és frakcióvezetője szerint az a figyelemre méltó, hogy a párt ilyen sokáig fennmaradt úgy, hogy mindvégig az eredeti értékeit képviselte.
Az SZDSZ gyakorlatilag nincs, csak papíron, jogilag létezik – mondta az IndoRádióban Pető Iván, a párt korábbi elnöke.
Forrás: Inforádió
A pártelnök szerint egy új liberális párt alapjait fogják a májusi éves küldöttgyűlésen lerakni. Itt teljes tisztújítás lesz, megváltoztatják a párt nevét és logóját, új alapszabályt fognak elfogadni egy új, patrióta-liberális alapelven futó politikai deklarációval karöltve. De ezelőtt mindenkinek meg kell még újjítani a párttagságát - már aki maradni kíván -, amitől a jelenleg 4900 fős párttagság ”nagyon jelentős” csökkenését várják. Addig sem Retkes Atilla, sem más vezetők nem hagyják magára a pártot, ám posztjukért való újraindulásuk korántsem biztos. Nem kívánnak egy konkrét névvel fémjelzet utat követni, hanem a régit kívánják követni - és Retkes szerint ezzel végérvényesen le fog zárulni a belső szekértábor-harc.

Ezzel együtt a párt szeretne egy kispártra jellemző gazdaságpolitikára átállni - így felhagynak a Gizella utcai székház roppant költséges bérlésével - több hasonló bérleménnynel együtt - és szeretnék a 250 millió forintról 30 millió forintra csökkent pártadósságot is eltüntetni. Továbbra is azon választókat kívánják képviselni, akik nem az állam túlhatalmában hisznek, és „a demokrácia, a liberalizmus, valamint a haza és haladás” úthármasán szeretnének továbbhaladni.

„Az SZDSZ nem fog megszűnni, parlamenten kívül is hallatni fogjuk a hangunkat!”- zárta beszédét Retkes.

A rendszerváltó pártoknak a megszűnés a sorsuk – mondta az InfoRádiónak Pető Iván. Az SZDSZ korábbi elnöke és frakcióvezetője szerint az a figyelemre méltó, hogy a párt ilyen sokáig fennmaradt úgy, hogy mindvégig az eredeti értékeit képviselte.
Az SZDSZ gyakorlatilag nincs, csak papíron, jogilag létezik – mondta az IndoRádióban Pető Iván, a párt korábbi elnöke.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

csak1nick
2010. április 20. 22:08
Amióta Pető Iván háttérbe vonult, az SZDSZ elveszítette a régi szimpatizánsait.
z_zalai
2010. április 20. 16:04
Kérdés, hogy lesz -e van-e értelme visszatérniük, van egy válaszom...: nem.
helix
2010. április 20. 15:13
Teljesen mindegy, hogy milyen névvel csinálják tovább! Már soha nem kerülnek be a parlamentbe!

Remélem!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását