2024. május 5. - Györgyi

Új dinoszaurusz-faj maradványaira bukkantak a Bakonyban

Szenzációs lelet került elő az egyetlen magyarországi dinoszaurusz-lelőhelyről, a bakonyi Iharkútról, ahol egy új faj, egy 85 millió éves ceratopsia maradványait találták.
2010. május 27. csütörtök 06:57 - HírExtra
A magyar felfedezést a legrangosabb természettudományos szaklap, a Nature legújabb száma közli.

"A tudomány számára egy új fajról van szó. A dinoszaurusz maradványait a tavaly nyári ásatásokon találtuk meg, amikor a koponya elülső része került elő. Azt a csoportot, amelybe tartozik, nagyon leegyszerűsítve papagájcsőrű dinoszauruszoknak is szokás nevezni, pont ez a papagájcsőrszerű rész került elő" - mondta az MTI-nek Ősi Attila, geológus, paleontológus, a bakonyi dinoszaurusz-lelőhely egyik felfedezője, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Természettudományi Múzeum Paleontológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa.
Ismertetése szerint egy növényevő, négy lábon járó, körülbelül 1-1,5 méteres testhosszt elérő, a ceratopsia csoportjába tartozó dinoszauruszról van szó.

"A tülkös vagy galléros dinoszauruszok csoportjába sorolható. A legközelebbi rokonai Ázsiából, a Góbi-sivatagból ismertek. A lelet egyik legfontosabb aspektusa, hogy ez az első biztosan ceratopsia maradvány, amely Európában előkerült. Gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy ez a csoport nemcsak Ázsiát és észak-amerikai területeket hódította meg, hanem Európa egyes térségein is élt" - magyarázta Ősi Attila.

Mint kifejtette, az a tény, hogy a magyarországi ceratopsia igen közeli rokonságot mutat a Góbi-sivatagbelivel, azt feltételezi, hogy ennek a csoportnak a képviselői valamikor a kréta időszakban Ázsiából eljutottak egészen a nyugat-európai területekre.

"Az egykori Thetisz-óceán szigetvilágát is benépesítették. Ebben a szigetvilágban volt a bakonyi terület" - fogalmazott Ősi Attila.Tájékoztatása szerint az új magyarországi dinoszaurusz Ajkaceratops kozmai nevet kapta Ajka városa és Kozma Károly geológus tiszteletére.

"A felfedezés hosszú kutatómunka eredménye, hiszen közel egy évtizede folytatunk ásatásokat ezen a területen, ahol kutatócsoportunk megtalálta az új dinoszauruszt. Iharkúton legalább harmincféle faj képviselői kerültek elő, köztük teknősök, krokodilok, repülő hüllők és dinoszauruszok maradványai" - összegezte Ősi Attila.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását