2024. április 20. - Tivadar

Ritka páncélos-dinoszaurusz koponyatöredék

Ritka dinoszaurusz koponyatöredékét fedezte fel egy amatőr amerikai paleontológus Colorado állam nyugati részén: az őshüllő a feltételezések szerint az Ankylosauridae, azaz a páncélos őshüllők családjába tartozott.
2010. április 15. csütörtök 07:12 - HírExtra
Az Ankylosauridae családba tartozó dinoszauruszok 125 millió évvel ezelőtt jelentek meg, benépesítve Észak-Amerikát, Európát és Kelet-Ázsiát. 65 millió évvel ezelőtt, a nagy kréta-tercier kihalási esemény során tűntek el a Föld színéről. Öt méter hosszú nehézkés, lapos testüket felül kis csontlemezkékből álló mozaikpáncél fedte. Az idetartozó állatok négy lábon jártak, hosszú farkuk végén csonttöviseket viseltek.

A szintén "páncélozott" fej fogatlan csőrben végződött, bár a száj két szélén, mélyen az állkapocsba ágyazva azért voltak apró fogak. Páncéljukat gyakran erős csonttüskék egészítették ki, egyes fejlett fajoknak még a szemhéja is páncélozott volt.

A koponyatöredék egy 45 kilogrammos kőtömbbe van beágyazódva, a szikladarabot tízórás kitartó munkával vésték ki - olvasható a Discovery Channel hírei között (http://news.discovery.com).
Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban az Ankylosauridae családba tartozó dinoszaurusz koponyatöredékéről van szó, ez lesz az első ilyen jellegű lelet. "Sehol a világon nincs ilyen koponya" - hangsúlyozta az egyedülálló leletet felfedező Kent Hups amatőr paleontológus, aki 16 éve folytat kutatásokat a térségben.

A leletet jelenleg a Denveri Természettudományi Múzeumban vizsgálják, és ha beigazolódik, hogy egy Ankylosauridae családjába tartozó dinoszaurusz a tulajdonosa, a koponyatöredék a Western Colorado,s Dinosaur Journey Museum gyűjteményét gyarapítja majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását