2024. május 13. - Szervác, Imola
Ma kezdődik a kormányprogram vitája a parlamentben. Orbán Viktor ismerteti a Nemzeti Együttműködés Programját, a többi párt pedig megpróbálja szétszedni. Élőben tudósítunk a Parlamentből.
2010. május 25. kedd 13:59 - Sarkadi-Nagy Márton
18:00 Orbán csak a mantrát mondta?

Nem jelent meg új elem Orbán Viktor kedden, a parlamentben a kormányprogram vitája során elmondott beszédében - vélekedtek egybehangzóan az MTI által megszólaltatott politológusok. A Progresszív Intézet munkatársa szerint ellentmondásokat is tartalmazott Orbán Viktor beszéde, hiszen a Fidesz által kommunikált rossz gazdasági helyzet azonnali intézkedéseket kívánna.

A Political Capital ügyvezetője úgy látja, a sokszor hangoztatott, és most is hallott retorikai fordulatok a jövőbeni kormányzati intézkedések magyarázataiként szolgálhatnak majd. A Nézőpont Intézet elemzője úgy véli: a beszéd ismét annak a példája, hogy a most felálló struktúrában Orbán a spirituális vezető, míg Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesként az elveket a gyakorlatba helyezi át.

Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője szerint átlagos terjedelmű volt Orbán Viktornak a kormányprogram vitáját indító beszéde. A politológus elmondta: a kormányprogramban foglaltakhoz képest új dolgot nem mondott Orbán Viktor, viszont határozott cezúrát húzott a rendszerváltástól eltelt húsz, illetve a szocialista kormányzás nyolc éve, és a most felálló kormány korszaka között.

Azzal, hogy a parlamenti ülést alkotmányozó nemzetgyűlésnek nevezte a kijelölt kormányfő, ezzel megfelelt szavazói várakozásának. Az elemző úgy véli, a beszédből arra lehet következtetni, hogy a következő kormány gazdaságpolitikájában nagy szerepet fog játszani az állami részvétel, a protekcionizmus - ám mint mondta, a kijelentés nem új keletű, hiszen a kormányprogram is ezt tartalmazta.

Gyömöre Máté ellentmondást lát a bürokrácia csökkentése és a nemzeti együttműködési rendszer kiépítésének gondolata között, szerinte a megyei kormányhivatalok felállítása a hatékonyság ellenében hat. Továbbá a Fidesz szerinte nem tudja pontosan, miként kellene konkrétan nekilátni a gazdaság talpra állításához: ha azt kommunikálja, hogy vészhelyzet van, akkor sokkal inkább az azonnali intézkedésekre kellene rátérni. Ám mint rámutatott: a bizonytalan helyzetben mindenki stabil fogódzóra vár, a beszéd ilyen értelemben megfelelt a legtöbb ember Magyarországról alkotott benyomásainak.

A jövőbeni kormányzás kereteinek meghatározását szolgálta Orbán Viktor parlamenti beszéde - mondta az MTI-nek Gyulai Attila, a Political Capital ügyvezető igazgatója. A nagyon egyszerű kulcsmondatok - a gazdaság talpra állítása, a rend és közbiztonság, a szociális biztonság megteremtése, az egészségügy rendbetétele, a demokratikus normák helyreállítása - sokszori ismétlése azt szolgálja, hogy az üzenetek minél biztosabban jussanak el a választókhoz.

Az elemző szerint a Fidesz célja ezzel az, hogy a begyakorlott retorikai fordulatok magyarázattal szolgálhassanak a jövőbeni kormányzati lépésekre. Ilyen értelemben a most elhangzottak a következő kormány intézkedéseinek szimbólumaként szolgálhatnak majd - mutatott rá. "Az új alkotmány szükségességének hangsúlyozása egyelőre ahhoz eszköz, hogy minél érthetőbben magyarázza el a Fidesz, hogy új korszakot nyit kormányzásával - utalt az elemző Orbán Viktor mondataira, miszerint az 1990-es alkotmány egy átmeneti korszak ideiglenes alkotmányaként született.

Orbán Viktor beszéde, akárcsak a 87 oldalas kormányprogram nem konkrét cselekvési terv arról, mit fog csinálni az új kormány, inkább szimbolikus aktus. A beszéd igyekezett pontosabban meghatározni a kormányprogram funkcióját, amely válasz volt az elmúlt napok kritikáira - olvasható Szomszéd Orsolyának, a Nézőpont Intézet elemzőjének az MTI részére készített gyorselemzésében. Ebben az áll: a beszédben összességében a már ismert retorikai elemek sorakoztak fel.

Az elemzés kiemeli, hogy az új alkotmány gondolata a beszédben hangsúlyosabb volt, mint a kormányprogramban. Az elemzés rámutat: ismét kirajzolódott, hogy Orbán Viktor a spirituális vezető, míg Navracsics Tibor leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint miniszterelnök-helyettes a gyakorlatba vezeti át a víziót.

Orbán Viktor új rendszerről, szemléletváltásról beszélt kedden a parlamentben a kormányprogram expozéjában. A kijelölt miniszterelnök beszédében a programot az "új rendszer iránytűjének" nevezte, és hangsúlyozta, a láthatatlan paktumok ideje lejárt. Kiemelte: a következő négy évben új alkotmányt kell létrehozni, haza kell hívni külföldről a fiatalokat, és változtatni kell a Magyarországról való gondolkodásban, az új társadalmi szerződésben ugyanis a hazaszeretet az első pont.

17:15 Répássy: kormánytisztviselők lesznek a köztisztviselők

Az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti a köztisztviselők munkaviszonyát, akiknek új neve kormánytisztviselő lesz - foglalta össze a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslatot a fideszes Répássy Róbert kedden az Országgyűlésben.

A politikus szerint jelentős rendszertani következetlenség jellemzi a hatályos köztisztviselői törvényt a központi államigazgatás tekintetében, ugyanis egy köztisztviselő indokolás nélkül szüntetheti meg jogviszonyát, ezzel szemben a munkáltató, az állam csak valós és okszerű indoklással alátámasztottan, meghatározott esetekben és jogcímen szüntetheti meg a közszolgálati jogviszonyt.

Répássy Róbert, a javaslat egyik beterjesztője az általános vitában kiemelte: az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a jogviszony szabad felmondásának joga a munkáltatót és a munkavállalót egyaránt megilleti. A törvényjavaslat - egyebek között - ezt az alapelvet is érvényesíteni kívánja - jelentette ki. Mint mondta, a fentiek alapján méltányos megoldás, hogy az államot - ebben az elismerten számára alkotmányosan erősebb helyzetében - megillesse az a jog, hogy legalább olyan feltételekkel szüntethesse meg a jogviszonyt, mint a kormánytisztviselő, azaz indokolás nélkül, két hónapos felmentési idővel.

16.13 - Holnap folytatják

A vitának mára vége, a képviselők holnap tíz órában vitatják majd a kormányprogramot. Orbán Viktor válasza és a szavazás szombaton várható.

16.08 - Jávor Benedek: Alig említik a fenntarthatóságot


Schiffer András LMP-s szónok az őszödi beszéd évfordulójára emlékezve megnyugtatta Orbánt, hogy nem kell félnie attól, hogy hazugságon kapják: ugyanis nem mondott konkrétumokat. Szerinte a program részcélokból áll, és még így is hiányolta belőle a környezetvédelmet, az oktatást, vagy egy antikorrupciós programot.



Karácsony Gergely, a Lehet Más a Politika második felszólalója boldogtalan és bizalmatlan Magyarországról kesergett, ahol a választók sem bíznak a nagypolitikában, és a politikusok is tesznek az emberek valós érdekeire. „Nem egy forradalom után vagyunk, hanem egy összeomlás előtt” – figyelmeztette a parlamenti többséget. „A választók megtették, amit kellett, nagyon nagy változást hoztak a politikában” – tette hozzá, a Fidesz kétharmadára és a két új pártra utalva. „Nem a kormány, a korrupció és a szegénység ellenzéke szeretnénk lenni” – definiálta az LMP szerepét az Országgyűlésben,
Az LMP-nek volt harmadik vezérszónoka is, Jávor Benedek, aki azt nehezményezte, hogy a kormányprogram nem reflektál a világ nagy változásaira, a fenntartható szó például csak négyszer szerepel benne. A képviselő belebonyolódott egy hosszas eszmefuttatásba De Gaulle-ról, de nem volt ideje befejezni, Schmitt Pál befejeztette vele a szónoklatot.
Az LMP-s képviselők nem tettek említést arról, hogy a célok és az eszközök összetévesztését miért egy olyan párt kéri számon, amelyik az időkeret helyett a felszólalók számára koncentrál.


15.30 - Vona: Az Orbán-kormány nem lesz elszámoltatható

Fotók: Fejér Bálint

Vona Gábor, a Jobbik elnöke elkezdte olvasni a kormányprogram bevezetőjét, az tetszett neki, aztán, amikor rájött, hogy az egész egy bevezető, az már nem. "Konkrétumok nélküli kormányprogram számonkérhetetlen" - mondta, és hozzátette, iránytű helyett útmutatást vár az ország. "Hahó, kormányra kerültek, el lehet kezdeni kormányozni" - szólította fel a Fideszt, akik szerinte nyolc éve rejtőznek a szavazatmaximáló szándék homályában. Azt is mondta, ha a Fidesz felszámolandó szélsőség alatt a Jobbikot értené, azzal "Gyurcsány Ferenc álmát teljesítené be", a Jobbik ugyanis nem 'szélsőséges', hanem 'nemzeti radikális'.
Közölte azt is, hogy végre meg kéne beszélni Simon Peresz országfelvásárlós kijelentését és a demográfiai katasztrófahelyzet etnikai vonatkozásait is.
Vona Gábor arról nem beszélt, hogy miért nem szélsőséges az a párt, amelyik a kormányprogram vitáját sem bírja ki burkolt zsidózás és cigányozás nélkül.

14.51 - Rétvári: Isten nem tolakszik

Rétvári Bencét a kormányprogram tinédzserkora slágerének „mindenki nyer, senki se veszít” sorára emlékezteti. A KDNP vezérszónoka szerint a program alkalmas a gyarapodó Magyarország jövőjének megalapozására.
„Isten neve újra törvényben szerepel, de nem tolakodva” – dicsérte az új kurzus első lépéseit.
Rétvári Bence a sláger dalszövegének további részleteit nem ismertette („Gyere baby, lazíts, mert jó most a buli, mindig megkaphatod mindenemet, ez a tuti”).




14.42 Mesterházy: nincs új honfoglalás

A szocialisták vezérszónoka azt mondta, a Fidesz-KDNP most tizenhétezerrel több szavazatot kapott, mint a szociálliberális koalíció négy éve. Mesterházy Attila örül annak, hogy Orbán Viktor nem új honfoglalásról beszél, de szerinte a mostani kormányváltás nem rendszerváltás. Ráadásul a választók a Fideszre szavaztak, nem a Nemzeti Együttműködés Programjára, ami valójában frázisgyűjtemény, a „nemzeti szemfényvesztés programja”. Mesterházy azt is sérelmezi, hogy a kormányprogram gyakorlatilag megegyezik a választási programmal, és kokrétumok sincsenek benne. Ezzel szemben nyolcvanhét oldalas, és a Fidesz két napot hagyott a képviselőnek arra, hogy átnézzék az anyagot.
Mesterházy arról, hogy egy képviselő két nap alatt hány oldalt tud elolvasni, nem beszélt.


14.28 - Navracsics: a kirekesztő politizálásnak vége

A leendő miniszterelnökhelyettes szerint a nemzeti együttműködés rendszerében nem lesz többé semmilyen kirekesztés, rácáfolva a Magyarországot illető vádakra. Navracsics azt mondta, a kirekesztő politizálás megszüntetése a célja a kettős állampolgárság megadása is.
Navracsics a cigányságról nem beszélt.

14.16 - Szabadság és jólét



Navracsics Tibor szerint a Fidesznek most nyílik lehetősége arra, hogy megnyissák Magyarországon a szabadság és a jólét időszakát. Szerinte a Fidesz küldetéséta huszonkét évvel ezelőtt megfogalmazott alapelvek, a már említett szabadság és jólét vezérlik a mai napig. Navracsics Tibor a polgári fordulatként közismert politikai irányváltásról nem beszélt.

14.06 - Az ellenzékre is szükség van


Orbán a nagyszerű jövőépítéshez társul hívta az ellenzéki pártokat is. Széchenyi és Kossuth szembenállásával példálózott, akik együtt küzdöttek a magyar szabadságharcért, előbbi mégis azzal humorizált, ha lehet, egymásnak háttal lógassák fel őket.
Orbán Viktor most a labancokról nem beszélt.

13.54 A verseny megint szép lesz

A szabadpiacnak nyertesei és vesztesei vannak, Orbán szerint ez nem jó modell
Szerinte a win-win elv nyugodtan alkalmazható az állampolgárokra is, a gazdaság neoliberális felfogása idejétmúlt. „A verseny szó kezdi visszaszerezni szép és nemes jelentését” a neoliberális felfogástól, ahol nem nyerhet mindenki, bezzeg majd az új Magyarországon.
Orbán Viktor az ingyen sörről még nem beszélt.



13.39 - Ez itt alkotmányozó nemzetgyűlés

A kijelölt miniszterelnök szerint a választók felhatalmazása a legfontosabb közjogi aktus, és ők ennek szellemében „a hatalommal való visszaélés évei után” vissza fogják állítani a törvényt, amely „a többség akaratát, a többség értékrendjét” jelentik.
Mivel a magyar forradalmak amúgy is „józan, békés és alkotmányos természetűek”, ezért a mostani is betudható annak: a kétharmados Fidesz-többségű országgyűlés valójában „alkotmányozó nemzetgyűlés és rendszeralapító parlament”.

13.27 - Orbán szerint sem konkrét a program

Orbán Viktor arról beszél, hogy a kormányprogram arra való, hogy a célokat, és ne az eszközöket jelölje ki. A Nemzeti Együttműködés programját olyan iránytűnek szánja, amiből a hétköznapokban az emberek ki tudják majd olvasni, hogy mi a helyes.

13.20 - Molnár Oszkárnak két perce lesz

A pártok részére kiosztott időkeretek a következők: 204 perc a Fidesznek, 122 az MSZP-nek, 107 a Jobbiknak, 96 a KDNP-nek és 69 az LMP-nek. A független Molnár Oszkárnak két perc jut. Mindjárt kezdődik Orbán félórás expozéja



13.15 - Indulhat a vita

Scmitt Pál megnyitotta a kormányprogram vitáját. 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását