2024. május 3. - Tímea, Irma

A Jobbik csak veszíthet

A Jobbik elkezdte rebellis viselkedését: az Országgyűlés alakuló ülésén a napirendtől eltérően önhatalmúlag elkezdte énekelni a Székely Himnuszt. Ezzel a furcsa helyzettel azonban éppen az ellenkezőjét érték el annak, ami vélhetően szándékukban állt.
2010. május 17. hétfő 12:43 - Pénzes Dávid
Eddig kevesen voltak, akik meg tudták jósolni milyen is lesz a jövő politikai tere a Jobbik Parlamenti jelenlétével. Az említett epizód azonban nagyon sokat elárul erről azoknak, akik tudnak a sorok közt olvasni.

Két próbálkozás

A Jobbik egyetlen lehetősége a támogatottságának megőrzésére, ha megmarad radikálisnak. Ezt az alakuló ülésen két dologgal is demonstrálni akarta – ám egyik sem jött ki jól. Az egyik Vona Gábor gárdamellénye volt, amivel egyáltalán nem jófejnek vagy vagánynak, sokkal inkább „Muszáj Herkulesnek” tűnt. Ráadásul mindenki egyöntetűen elítélte a tettét. Hiába akart ezzel „lázadni” csak leégette magát.



A másik performansz a Székely Himnusz volt. Ezzel megint csak mellédurrantottak. A Parlament ugyanis egységesen elénekelte, elnököstől, alelnököstől, frakcióstól az egészet. Sőt, Schmitt Pál a Parlament fideszes elnöke és Ujhelyi István, szocialista alelnök is teljesen egységesen vélekedett az esetről. A himnuszt fontosnak tartották, hiszen az mindkettőjükhöz közel áll, és nem sajátíthatja ki senki. S ezen a van a hangsúly: a kisajátításról.

Félrement

Szimbólumok
A turul a magyar eredetmondák mitologikus madara. Kézai Simon szerint Attilától Géz fejedelem idejéig a koronás fejű turul volt a magyarság hadi jelvénye. Az „árpádsávok” a kései Árpád-háziak által használt, vörössel és ezüsttel (általában) hétszer vágott pajzsmező sávjai. Zászlón először az 1270-es években fordul elő bizonyíthatóan.[1] A motívum, amely az Árpád-kor utolsó évszázadában jelent meg az addig vörös színt használó Árpád-ház címerében, később a magyar címer részévé vált.
Merthogy ez most nem jött be. A Jobbik arra játszik, hogy azokat a szimbólumokat, amik a nemzet egészéhez kapcsolódnak, megpróbálja teljes mértékben kisajátítani és a szélsőjobbos eszméhez kötni. Azonban már most jól látszik, hogy ez nem, fog menni: egy kétharmados Fidesz, egy nemzeti irányba forduló MSZP, és egy eleve nemzeti liberálisnak kikiáltott LMP mellett ez a cél bukásra ítéltetett.

A Székely Himnusz nem a szélsőjobbosok dala – bármennyire is ezt szeretnék egyesek elhitetni. Ha valaki elénekli, attól még nem válik kopasz, bakancsban menetelő idegengyűlölő agyamentté. Szimplán együttérzését és együvé tartozását fejezi ki a nemzet egy elszakadt ága felé. Éppen azt jelképezi, amit többen kimondtak már – legutóbb éppen Schmitt Pál, hogy 15 millió magyarért kell dolgozni.

Szimbólumaink


Nagy bajba kerülhet így a Jobbik. Hiszen számtalan szimbólum van, mely valójában a nemzet teljes értékű jelképe – Turul, vagy az Árpád-sávos zászló, és még lehetne sorolni – mégis a köztudatba valamilyen elferdített jelentésük jutott el, amire aljas módon játszott rá a Jobbik is, holott ez a fajta elferdített kisajátítás éppen az egész nemzet egysége ellen bűn.

Ahogy bűn volt a Fidesztől a kokárda pártpolitikai szimbólummá való lealacsonyítása, ugyanúgy elfogadhatatlan bármely közös történelmi értékünk eredeti jelentésének kiforgatása. Nem lehet pártszimbólum a Bánk Bán, vagy a Himnusz, nem lehet az a nemzeti lobogó (de a történelmi lobogók sem) vagy a címer.

Tiszta vizet

Ha a politikai elit tisztázza ezen szimbólumok jelentését, és nem lesz olyan, hogy ő az én „Nagy Imrém”, viszont ő a te „Kádár Jánosod”, nem lesznek „Istvánosok” meg „Koppányosok”, akkor a Jobbik vitorlájából jelentős szelet tud kifogni. S nem mellesleg a nemzet is egységesebb lehet.

Az előjelek ehhez kedvezőnek tűnnek. Hogy Schmitt Pál és Ujhelyi István is hasonlóan nyilatkozott a Székely Himnuszról azt mutatja, elindulhat egyfajta egységfrontba tömörülés, mely a közepet célozza, a szélsőséget pedig saját egységének létével zárja ki a közbeszédből, és közviselkedésből.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását