2024. május 3. - Tímea, Irma

Oszkó Péter szerint is lehet magasabb a hiány

A pénzügyminiszter mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a gazdaság - egyöntetű meglepetést keltve - már növekszik, de Oszkó is elképzelhetőnek tartja az éves hiány - pár tized százalékos növekedését. Szerinte ez nem csontváz.
2010. május 12. szerda 13:05 - Sarkadi-Nagy Márton
Oszkó Péter mai sajtótájékoztatóján az államháztartás helyzetét ismertette, de egyéves pénzügyminiszteri tevékenységéről is beszélt, mint mondta, „ez talán az utolsó alkalom, hogy miniszterként ilyen médiaérdeklődés mellett nyilatkozhatok”, és ezért „egyfajta időszak lezárásának” tekinti a mostani eseményt.

Véget ért a recesszió

Oszkó szerint az előző kormány és az ő feladata az volt, hogy az „elmúlt nyolcvan év legsúlyosabb válságát” a „legkeményebb intézkedésekkel, a leggyorsabban” kezelni tudják. Szerinte ez sikerült, a recesszió véget ért, a KSH korrelált mérése 0,9 százalékos növekedést mutatott ki 2010 első negyedévében.



Április egyébként a költségvetésnek is bejött, a prognosztizáltnál jóval kisebb mértékű volt a veszteség. Az éves előirányzott állami kiadások 73 százalékánál tartanak most, de a mostani mérleget javító tételek közül több kifizetés is áthúzódik májusra (a hónapváltás környéki munkaszüneti napok zavartak be különböző kifizetésekbe), úgyhogy az átadáskor várható 81 százalékos előirányzott kiadást nem módosították. Oszkó már többször elmondta, hogy ettől a számtól azért nem kell megijedni, mert az államháztartás bevételei nagyobb arányban folynak be év végén.

A pénzügyminiszter szerint hagytak hátra elvégzendő feladatokat, de a friss makrogazdasági adatok alapján „az elemzői konszenzus és a nemzetközi intézmények is növekedést várnak Magyarországtól. Ezt nagyon nehéz úgy interpretálni, mintha még nem kezdett volna kikecmeregni a legrosszabb állapotból az ország”.

4,2 lehet a hiány

A HírExtra kérdésére, amely a pénzügyminisztérium által stabilnak tartott év végi 3,8 százalékos hiánycél és a Fidesz gazdaságpolitikusai által emlegetett „valóságos” 5-6 százalékos hiány közötti ellentétet firtatta, a pénzügyminiszter azt mondta, a hiány tényleg nőhet, de ez nem jelent csontvázat a szekrényben.

Oszkónak nincsen tudomása olyan, hiteles előrejelzésről, ami hatszázalékos hiányt prognosztizálna (Matolcsy György nemrég azt nyilatkozta, hogy az általa ismert összes megbízható előrejelzés 3,8-nál nagyobb számot mutat). A pénzügyminiszter hozzátette, hallani olyan hangokat, amelyek akár 4,2-es hiányt jeleznek előre, de ez a normális költségvetési politika része.



„Néhány tized százalék kockázat a mai gazdasági körülmények között nem csontváz” – állította. „Sok más országban örülnének a kormányok, ha ilyen állapotban lévő költségvetést vehetnének át” – mondta Oszkó, szerinte az új kormány, ha akarja, tudja tartani a hiánycélt. „Ez a szándék, és nem a lehetőség meglétének kérdése” – közölte.

Mint mondta, a szükséges, felbukkanó kiigazítások végrehajtása, a szigorú költségvetési politika alapvető kormányzati feladat. „Nem kell többet tenni, mint azokat az intézkedéseket megtenni, amit tavaly, hasonló helyzetben mi is megtettünk”, és hozzátette, „nem tekinthetjük csontváznak, hogy a választások után kormányzati politikát kell végezni”.

Készülnek az átadásra

Az átadás-átvételi eljárásra vonatkozó kérdést a következőképpen kommentálta, „szeretnénk a héten az általunk összeállított anyagokat a nyilvánosság előtt bemutatni, ugyanakkor tudjuk, hogy az új kormánynak szabályozási tervvel készül”. Ezt az új törvényt szeretnék megvárni, amíg az eljárás pontos menetét kialakítják. Az eljárásról „tárgyalások hivatalos formában nem történtek, igény esetén rendelkezésre állunk” - mondta a pénzügyminiszter. 
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását