2024. május 3. - Tímea, Irma

EU: 500 milliárd eurós mentőcsomagot fogadtak el

Ötszáz milliárd eurós mentőcsomagot fogadtak el az EU-országok pénzügyminiszterei hétfő hajnalban Brüsszelben a közös fizetőeszköz, az euró védelmében.
2010. május 10. hétfő 09:41 - HírExtra
A példátlan nagyságú összegről szóló döntés az euró elleni spekulációs támadások elhárítását célozza. A csomag részben hitelről, részben hitelgaranciáról szól. Ebben az 500 milliárdban nincs benne az a hitelkeret, amelyre szükség esetén - vagyis ha fizetési gondjai támadnának az eurózóna valamelyik országának - a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) számítana az Európai Unió. Az IMF-pénz további 220 milliárd eurót jelenthet, vagyis összesen 720 milliárdos lenne a teljes mentőcsomag értéke.

A megbeszélésekről korábban kiszivárgott hírek arról szóltak, hogy a németek "csak" mintegy 100 milliárd eurónyi IMF-pénzkeretre számítanának,

Az 500 milliárd úgy tevődik össze, hogy 50 milliárdról 110 milliárdra - vagyis 60 milliárddal - növelik azt a hitelkeretet, amely eddig csupán az eurózónán kívüli uniós tagállamok megsegítésére szolgált az Európai Bizottság közreműködése révén, de ezentúl a közös pénzzel fizető országok is részesedhetnének belőle. A további 440 milliárdot az euróövezet országai bilaterális támogatás formájában bocsátanák rendelkezésre.

A mentőmechanizmus a tagországok reményei szerint megakadályozhatja, hogy a görög pénzügyi válság az euróövezet más országaira is átterjedjen.

A tanácskozás versenyt futott az idővel, hogy a megállapodást még a főbb ázsiai piacok nyitása előtt elérjék, és azoknak pozitív üzenetet küldjenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását