Rippl-Rónai-kiállítás

Száz évvel ezelőtt született a Maszkos csendélet, Rippl-Rónai József legjelentősebb alkotásainak egyike. Ebből az alkalomból gyűjteményes kiállítás nyílik a festőművész munkáiból jövő hét végén a győri Városi Művészeti Múzeumban, amely az egy évszázaddal ezelőtt készült alkotást őrzi.

Mint azt Pintérné Gergics Ágnes, a közgyűjtemény igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, a május 15-től látogatható tárlaton az érdeklődők elé tárják Rippl-Rónai legismertebb festményeit, köztük az Apám és Piacsek bácsi vörösbor mellett, valamint a Zorka fekete kesztyűvel című alkotásokat.

Az előbbit a Magyar Nemzeti Galéria, az utóbbit a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum kölcsönzi Győrnek a bemutató idejére. A tárlat anyagát azonban magángyűjtemények is gazdagítják: Kieselbach Tamás jóvoltából láthatja majd a győri közönség a Narancsos csendéletet, amely a Városi Művészeti Múzeum tulajdonában lévő Maszkos csendélet párja.

Az íróportrék közül felvonultatják Karinthy Frigyes és Schöpflin Aladár arcképét, bemutatnak számos nagyszerű enteriőrképet, tusrajzot. A múzeum ezúttal olyan Rippl-Rónai-grafikákat is kiállít saját anyagából, amelyeket először láthat a nagyközönség.

A tárlathoz, amely július 31-ig várja az érdeklődőket, gazdag közművelődési program kapcsolódik borkultúra-estekkel, kreatív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és családi múzeumi délutánnal.
Forrás: MTI