2024. május 5. - Györgyi

"El kell ítélnünk a pusztító gyilkos eszméket"

Emberségünk megőrzése érdekében el kell ítélnünk a pusztító gyilkos eszméket, a faji és vallási megkülönböztetést, mert az egymástól való különbözőség senkit nem tesz különbbé - hívja fel a figyelmet a kisebbségi ombudsman az örmények ellen 1915-17-ben elkövetett mészárlások évfordulója alkalmából.
2010. április 24. szombat 13:20 - HírExtra
Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez eljuttatott szombati közleményében emlékezetett: 95 évvel ezelőtt, 1915. április 24-én mintegy 600 értelmiségi örmény férfit mészároltak le származása, hite miatt, majd 1917-ig mintegy két és fél millióra nőtt az áldozatok száma.

Ez a nap olyan szégyenfoltja a világ történelmének, amelyet soha nem felejthetünk még akkor sem, ha a világ sokáig nem tudott, vagy nem akart tudomást szerezni róla - fogalmazott az ombudsman, megjegyezve: Törökország még ma sem ismerik el hivatalosan népirtásként az Oszmán Birodalomban élő örmények nagy részének 1915-ben történt lemészárlását.
Ezért kell évről-évre emlékeznünk az örmény nyelven "Metz Yeghern", a "Nagy Rossz" elnevezésű genocídiumra, hiszen a történelem égette sebek nem múlhatnak az emberek lelkéből, emlékezetéből.

Kállai Ernő szerint a 95 évvel ezelőtt, ezen a napon kezdődött tragédia is figyelmeztet minket felelősségünkre és emberségünk megőrzése érdekében arra, hogy ítéljük el a pusztító, gyilkos eszméket, a faji és vallási megkülönböztetést.

„Gondolatainkban, szívünkben el kell végre jutnunk a felismerésig, hogy az egymástól való különbözőség senkit nem tesz különbbé” - írta az örmény népirtás áldozatainak emléknapjára emlékezve a kisebbségi ombudsman.

A világban mintegy öt és fél millió örmény él, ebből három és fél millióan a Szovjetuniótól 1991-ben függetlenné vált anyaországban. Az örményeket Magyarországon csak 1991-ben ismerték el hivatalosan nemzetiségként. A néhány ezer fős közösség nagy része a fővárosban él, kisebb részük pedig az ország egyéb térségeiben szórványosan.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását