2024. április 29. - Péter

Összeomlott a belga kormány, de sebaj - ő lesz az EU-s elnök

Érezhető hatással lehet, de katasztrófát semmiképpen nem jelent az Európai Unió működésének szempontjából, ha a soros elnökséget júliustól adó Belgiumban elhúzódik a kormányválság - írta a La Libre Belgique című belga lap pénteken, brüsszeli elemzők véleményét idézve.
2010. április 23. péntek 14:51 - HírExtra
Belgium Spanyolországgal és Magyarországgal közös uniós programot dolgozott ki ez év elejétől a jövő év közepéig, és júliustól decemberig - Magyarország előtt - betölti az EU elnöki posztját .Az országban azonban egy belpolitikai vita miatt csütörtökön lemondott Yves Leterme miniszterelnök, és bár lemondását a király még nem fogadta el, belpolitikai válság fenyeget.

A lap szakértői egyebek között a cseh kormányválságot idézik, amely szintén az ország elnöki szerepköre alatt következett be tavaly, és amely végül nem okozott nagy fennakadást az unió munkájában. Másfelől emlékeztettek arra, hogy az elnöki szerepkör nem elsősorban irányítói szerepet takar, hanem ma már inkább koordinátorit.

Az uniós elnöki és a befolyásos "külügyminiszteri" poszt tavalyi létrehozása tovább csökkentette az elnöklő ország feladatait, ráadásul Belgiumnak (a lap fogalmazása szerint uniós körökben ismert) célja, hogy segítsen kidomborítani a szintén belga Herman Van Rompuy egyszemélyes EU-elnöki szerepkörét. Az unió munkájának alakításában továbbá az elnökségtől független Európai Bizottság és az Európai Parlament is részt vesz, amelyeket nem érint a válság.

A lap szerint némi hatással lehet a bizonytalan helyzet az uniós alkalmazottak életére és pszichikumára is, hiszen a belgiumi történések közvetlenül érintik mindennapjaikat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását