2024. június 15. - Jolán, Vid

"Látják az emberek, ez így nem megy tovább"

Az egyik legizgalmasabb terület a budapesti 19. egyéni választókörzet. Az itt hajszállal győztes Fideszes képviselőjelölttel, dr. Szalay Péterrel beszélgettünk a második forduló várakozásairól. A billegő körzetben fej-fej melletti küzdelemre számíthatunk Szalay doktor és a szocialista Szanyi Tibor között.
2010. április 22. csütörtök 12:27 - Iván Márton
Hogyan értékeli a szoros eredményt?

Miután ebben a körzetben sohasem nyert még jobboldali jelölt, itt mindig szocialista jelölt nyert, ezért ezt egy nagyon nagy eredménynek tartom. Egykor ez volt Kádár János választókerülete és talán ez is magyarázza a tradicionális kötődéseket a Szocialista Párthoz. Ez egy nagy siker 429 szavazattal nyertem Szanyi Tibor előtt. (Szanyi Tiborral készült interjúnkat itt olvashatja)

Ennek a sikernek több komponense van. Egyrészt a Szocialista Párt a nyolc év kormányzása alatt meglehetősen mély gazdasági válságba vitte az országot, melyet a választók nyilván érzékelnek és értékelnek. Ez pedig arra serkentette őket, hogy a Fidesz felé forduljanak. Másfelől a Fidesznek kiváló országos programja van. A magam részéről a kerületben az elképzeléseimet korrektül felvázoltam és ezt megpróbáltam a polgárokban tudatosítani. Harmadszor pedig tény, hogy negyven éve lakom a kerületben, 1972 óta sebészként dolgozom, a visszajelzések szerint pedig szeretnek az emberek, itt élek az emberek között. Minden bizonnyal ez is hozzájárult a sikerhez.

Mik a meglátásai, megérzései a második fordulóval kapcsolatban, van esélye nyerni?

Szoros versenyre számítok és minden igyekezettemmel azon vagyok és akarom is, hogy nyerjek a második fordulóban, ahogy az elsőben. Ehhez a kampányt ugyan olyan intenzitással folytatom, mint eddig. Minden nap standolunk, ahol gyakorlatilag majdnem minden alkalommal magam is jelen vagyok. Borzasztóan fontosnak tartom, hogy az emberekkel legyek közvetlen összeköttetésben. Úgy érzem sikerül a választópolgárokkal megtalálni a megfelelő kontaktust.

Számít esetleg az első körben kiesett jobbikos és MDF-es jelölteket támogatók szavazataira is? Lehet, hogy ezek a választók átszavaznak Önre?

Ezt elképzelhetőnek tartom, és nagyon reménykedem is benne. Mint az előbb is mondtam, nagyon régóta itt vagyok, ismernek az emberek, bármelyik párthoz tartozónak is érzik magukat. Úgy érzem, a velük való személyes kapcsolat amellett szól, hogy ezek az emberek elképzelhető, hogy átszavaznak rám. Emellett tudjuk, hogy Szanyi úrnak volt ez a bizonyos problémája a 48-as szavazókörben és olyannal vádolt más pártokat, amit maga követett el. Ez pedig nem igazán minősíthető szerencsésnek, én úgy érzem ezzel hiteltelenné tette önmagát, de erről nem is kívánnék bővebben nyilatkozni. A választópolgárokra kell bízni, hogy hogyan is értékelik ezt a dolgot.

Bár az LMP jelöltje a második fordulóban is elindul, de esetleg lehetnek olyanok a szavazóik között, akik úgy gondolják a szavazatuk elveszett voks lehet? Elképzelhetőnek tartja, hogy ezek a szavazók átszavazzanak Önre?

Elvileg ezt sem tartom kizártnak. Elképzelhetőnek tartom, hogy az LMP soraiban is vannak olyanok, akik úgy gondolják, hogy a második fordulót én nyerjem meg. De igazából azt hiszem ezt inkább az LMP-ésektől kellene megkérdezni. De reménykedem, hogy ilyen eset is előfordul majd.

Említette, hogy a környék elég nehéz terep egy jobboldali jelölt számára. Ön szerint egy esetleges győzelem hozhat tartós változást is hosszútávon?

Elképzelhetőnek tartom, sőt szinte biztos vagyok benne. Egyrészt az agyakban, a fejekben át kell dolgozni az elmúlt negyven valamint a nyolc évet. Egyre jobban látják az emberek, hogy ez így nem megy tovább és itt az idő, hogy váltsanak. Meggyőződésem, hogy ha a választás után megalakul a Fidesz-kormány a gazdaság rendbetételével az ország megindul felfelé abból a gödörből ahol most tart. Ezek olyan intézkedések lesznek, melyek az embereket meggyőzik arról, hogy a Fidesz választási kampányanyagaiban lévő elképzelései szép lassan megvalósulnak. Ez pedig megerősíti az embereket abban, hogy a Fidesz az a lehetőség, mellyel az ország nagy lassan talpra fog állni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását