2024. május 11. - Ferenc

Nem lehet más az MSZP!

Az MSZP megtévesztő kampányba kezdett: az LMP nevét és színeit használják föl szavazatszerzés érdekében. Ez éppen azt mutatja: tényleg szükség van arra, hogy más legyen a politika.
2010. április 19. hétfő 12:18 - Pénzes Dávid
A magyar politikai közbeszéd minősíthetetlenül gyenge színvonala, és a politikusok hasonlóan értékelhetetlen viselkedése, valamint az ennek következményeként egymásra dobált sár mennyisége hozta létre a Lehet Más a Politikát. Azaz éppen az ezek elleni fellépés civil igénye. Sőt, a Parlamentbe jutásuk is főként ennek köszönhető: a társadalomnak elege volt az elmúlt húsz év árokásásából, a józan észnek ellentmondó nyilatkozatokból, a pofátlan hazugságokból és az erkölcstelen politikusokból. Jogosan. Hiszen egy ország elitjének a viselkedése példa is. Ilyen példából pedig sokan nem kérnek.

Mégis a Szocialista Párt mintha a fülén ülne. Mintha nem érezné ezt az igen jelentős igényt a társadalomban, s ott folytatja ahol abbahagyta. A második fordulóban ugyanis kitalálták, hogy elfelejtik a logót, sőt a nevet is – persze nem hivatalosan – csupán a kampány kiadványokon.

Tulipános Fidesz láda

Értjük persze, hogy ez a politikai szükségszerűség, hiszen mint Karsai József (MSZP) is a HírExtrának panaszolta, ha egy tulipános ládára Fidesz logót festettek volna, a választók a ládát is beszavazzák a Parlamentbe.

Újbudai eredmények

Budapest 16-os választókörzetben egy LMP-s jelölt is bekerült a második fordulóba. Az április 11-i első fordulót a Fidesz-KDNP jelölte Simicskó István nyerte, 44,48 százalékkal, míg Molnár Gyula az MSZP országos listájánál jóval több, 38,22 százalékot szerzett. Diószegi Ernő Endre, az LMP jelöltje 9,44 százalékkal harmadik lett.


A logó elhagyása azonban nem pusztán technikai kérdés. Az MSZP-t éppen a választók jutatták hatalomhoz kétszer is egymás után. Ezért az MSZP-nek, mint pártnak, és a politikusainak, mint a párt politikusainak kell vállalniuk az elmúlt nyolc évet. Akár tetszik akár nem. Ha ezt a választók úgy teszik meg, hogy egy másik pártnak adnak kétharmados többséget, akkor ezt el kell fogadni. Éppen ez a demokrácia lényege.

A Nagy Átverés show

Molnár Gyula (interjúnkat itt olvashatja) a 11. kerület polgármester, és szocialista képviselőjelöltje, olyan szórólappal rukkolt ki a második forduló előtt, amin sem az MSZP neve sem a logója nincs feltűntetve. Sőt: a szövegben vastagon az olvasható: lehet más a politika. Talán felesleges is mondani, ez mennyire megtévesztő. Ha valaki ennyire nem vállalja be a pártját, és más, népszerű párt szlogenje (sőt neve) mögé bújik, azt szebb helyeken gerinctelennek szokás nevezni.

De említhetjük a Népszabadságban ma megjelent hirdetést, ahol az olvasható: „szabad demokraták, magyar demokraták, szociáldemokraták, igen, lehet más a politika, ha megállítjuk Orbán Viktor kontrollálhatatlan túlhatalmát. Szavazzon az MSZP jelöltjeire.” Az LMP-re vonatkozó rész természetesen olyan zölddel készült, ami az LMP plakátjairól már jól ismert.


Nem vállalható

Lehetne itt választási etikáról, erkölcsről, felelősségről hosszan beszélni, de felesleges. Aki nem érzi, hogy ezekben az említett direkt megtévesztésekben mi az erkölcsileg elfogadhatatlan, annak talán magyarázni sem érdemes, aki meg érzi, annak felesleges.

Érdekes lesz az LMP reakciója: úgy tudjuk, a párt éppen ezekben az órákban gondolkozik azon, hogy a választási bizottsághoz fordul jogorvoslatért, és akár fel is jelenthetik Molnár Gyulát. (Cikkünk megjelenése után jött a hír: a párt valóban feljelenti a szocikat.) Tény, hogy a választási törvényben a következő szöveg található: „másik párt szimbólumainak, szlogenjeinek a használata alkalmas a választok megtévesztésére” valamint „láthatóvá és egyértelművé kell tennünk a közvélemény számára is a távolságot a többi politikai erővel szemben.”

Legyen más!

Az LMP politikusainak megjelenése a törvényhozásban nem a politikai hozzáértés miatt lesz érdekes, hiszen ezek a fiatalok majdnem mind idealista, a politikához nem sokat értő emberek. Ám viselkedésük, egyéni tartásuk, illetve a későbbi mocskos ügyekhez való viszonyuk, és az azokról való megnyilvánulásuk talán a többi pártot is arra fogja kényszeríteni, hogy átgondolják eddigi attitűdjüket, és valami vállalhatóbbra váltsanak.
Értékelésünk
Balról
Jobbról
Jól teszik, ha így kampányolnak. Hiszen most már az embereket kell előtérbe helyezni, nem a pártot.
Ez a stílus pontosan jellemzi az MSZP-t. Mindent aljas trükköt bevetnek.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

optimista
2010. április 19. 15:14
Ki mondta, hogy a lehet más a politika szót senki más nem használhatja az LMP-n kívül? Mi van már a magyar szót is kisajátítják egyesek? Egyébként Molnár Gyulának ott a fotója. Ennyire ne nézze már hülyének az embereket a cikk írója! Apropó a nevét illene odabiggyeszteni, nem csak a szart keverni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását