2024. május 5. - Györgyi
Sokáig csöndben zajlott a II. kerületben egy kifejezetten komoly ingatlan-beruházás. Ám mint minden nagyarányú változás, ez is sok ellenérzést szül. Megpróbáltunk utánajárni a Kadét Akadémia körüli eseményeknek.
2010. április 15. csütörtök 15:03 - HírExtra
A II. kerületben zajló beruházással kapcsolatos kiemelt figyelemnek nem csak az az oka, hogy megbolygatja az ott lakók életét, hanem az utóbbi időkben megszaporodott ingatlanspekulációk nagy száma, és minden ilyen típusú fejlesztést gyanakodva figyelünk. Minden előzetes elfogultság előtt azonban érdemes végignézni a tényeket.

A hely

A II. kerületben a Riadó utca, Pasaréti út, Hidász utca és Hűvösvölgyi út által körbehatárolt 12,6 hektáros részről van szó. A terület a Magyar Állam tulajdonában volt, de a Honvédelmi Minisztérium kezelte a területet. Az állam úgy döntött, eladja a területet, így a II. kerületi önkormányzat ki is írta a pályázatot, amit az SCD Group nyert meg. A fejlesztő nem meglepő módon irodaházat szeretne kialakítani a Kadét Akadémia épületében.

Az ott élőkben azonnal felmerült a probléma, hogy mivel az épület védettsége alá esik, így azt nem lehet bárkinek kénye-kedve szerint átépíteni. Tény, hogy a 2. kerület 2004-ben kelt határozatában (a 11. paragrafus 1/a pontjában) az áll, hogy az épületet „eredeti állapot helyreállításával lehet csak felújítani”, ezzel szemben a lakosságnak bemutatott terven az épület közel felét teszi ki az új szerkezetű, üveg/fém összetételű irodaépület.



Még mindig védett

Az SDC Group így tájékoztatott:
„2009. januárjában az önkormányzattal közös sajtókommünikében jelentettük be tulajdonszerzésünket, és fejlesztési elképzeléseinket. Decemberben a fejlesztési területet övező utcákban élőket (Pasaréti tér és Gábor Áron út közötti utcák lakói) levélben tájékoztattuk tulajdonszerzésünkről, illetve terveinkről. Emellett arra kértük a lakosokat, hogy osszák meg véleményüket arról, milyen irányt vegyenek fejlesztéseink. 2010 januárjában 4 oldalas fizetett hirdetést jelentettünk meg a II. kerület hivatalos lapjában, a Budai Polgárban (ingyenesen eljut minden háztartásba) amelyben tájékoztattuk a lakosságot a beruházási terveinkről. Mindkét kiadványban közös volt, hogy egyértelműen felhívtuk a lakosság figyelmét arra, hogy a beruházásunk a védett épület felújításával kezdődik.
2010. március 30-án és 31-én lakossági tájékoztató fórumot tartottunk a terület közvetlen szomszédságában élők (Riadó, Hidász, Pasaréti úti lakosok) részére, amelyen tájékoztattuk őket fejlesztési elképzeléseinkről és az Akadémia felújításáról. Ezt követően elektronikus hírlevelet küldtünk közel háromszáz, a fejlesztést támogató és kezdeményezésünk alapján regisztrált II. kerületi lakosnak. Mindazok számára, akik a szomszédtájékoztató eseményen nem tudtak megjelenni összefoglaló anyagot készítettünk, amelyet postaládás terjesztés útján terjesztettünk (csatolva).”
Felkerestük az SDC Groupot, ahol megtudtuk, az említett épület ma is Fővárosi Védettség alá tartozik, s ez nem is fog változni. Hozzáteszik, az elmúlt 40-50 évben az épület a honvédség irodaházaként működött, így a változtatás szinte alig érinti; a terveket Lukács István és Vikár András Ybl – és Pro Architectura díjas építészek a fővárosi védettségre vonatkozó jogszabályoknak megfelelően készítették el. Arra is felhívták a figyelmünket, hogy a terveket, a Fővárosi Tervtanács – melyben neves városvédők és tervezők döntenek a budapesti építészeti tervekről – dicsérettel javasolta megvalósítani.

A lakók sérelmezik azt is, hogy miként lehetett 6,8 milliárd forintos áron hozzájutni a területhez. Az SCD Group kommunikációs igazgatója Elkán Péter az árat sem tartja alacsonynak. Mint a HírExtrának kifejtette, a pályázat feltétele volt, hogy a területen található lovarda (mely 2,5 hektáron fekszik) továbbra is működjön, valamint biztosítaniuk kell, hogy a további 5 hektáros katonai területen nem indítanak fejlesztéseket. Így gyakorlatilag a laktanyáért fizették ki a közel hétmilliárdot.

A tájékoztatás

A lakók – akik közül ötvenheten a beruházás ellenőrzésére létrehoztak egy egyesületet – úgy vélik az SDC Group nem tájékoztatta megfelelően a környező utcák illetve a kerület lakosait a tervekről és csak jóval később, ráadásul zárt (a sajtót kirekesztő) tájékoztatón kaphattak némi információt az ügyről.

Ezzel szemben Elkán Péter állítja, hogy cége mindnet megtett a nyilvánosság tájékoztatásért. Állítja: „sem a múltból, sem a jelenből nem tudok olyan budapesti, hangsúlyozottan magánberuházást említeni, amely ilyen körültekintéssel és a lakosság bevonásával valósult volna meg.”

Közlekedési központ

A lakosok állítják, hogy az önkormányzat eredetileg olyan kötelezvényeket is kért az építtetőtől, miszerint az ide tervezett buszpályaudvar, illetve a 2-es metró végállomása helyének kialakításában működjön közre az önkormányzattal, ezeknek biztosítson helyet. Emellett a beruházó feladata volt az eredeti terv szerint a területhez tartozó közlekedési csomópontok kialakítása és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése.

Valójában azonban már a Fővárosi Szabályozási Keretterv tartalmazz a környék fejlesztésének irányait. Így az ingatlan Hűvösvölgyi út felőli oldalán állna a 2. Metró felszíni kijárata, ide települne a Széna térről a Volánbusz pályaudvar, illetve a Hidász utcában lenne annak a több sávos alagútnak a kijárata, amely a Bécsi-Vörösváry utakat kötné össze a Hűvösvölgyi úttal.



Az alagút és a buszpályaudvar terveinek felülvizsgálatát az önkormányzat már kezdeményezte a fővárosnál, mivel úgy vélik, azok nem illeszkednének Pasarét kulturális és építészeti környezetéhez, ráadásul olyan plusz környezeti terhelést rónának az amúgy is járhatatlan Hűvösvölgyi útra, amelyet a kerület ezen városrésze már nem bírna el.

„Ezeket a beruházásokat egyébként nem az SCD Group-nak kellene érthető módon megvalósítani, ilyen vállalásunk semmilyen formában nem volt és nem is lehetett” – mondja Elkán Péter.

Az ügynek tehát minden jel szerint nagyobb a füstje, mint a lángja. Az SDC Group tervei ugyan jó néhány lakosnál kiverték a biztosítékot, ám úgy tűnik, minden a jogszabályok betartásával történik. Egy azonban biztos, a jövőben a sajtó ezt, és minden hasonló ingatlan-beruházást különös figyelemmel fog kísérni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

1973
2010. május 12. 08:01
Nem az SCD a probléma kedves cikkíró, hanem azok a hatóságok akik ehez asszisztálnak. A módszer nem egy egyedi eset. Lásd Telki, Balaton, Petőfi Sándor utca... Azt írja a beruházó, hogy Március 30 és 31 én tájékoztatót tartottak az ingatlan ügyében, azt nem írja, hogy a lakók akor tudták meg mi épül oda és azt sem írja, hogy 1 nappal késöbb el is kezdték a bontást.
Tudnék még sorolni ennél súlyosabb tényeket is, de szerintem az Önnök portálján ez őgy sem jelenik meg, hisszen jobb a béke, nem?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását