2024. május 14. - Bonifác

Oszkó költségvetési kockázattól tart

Oszkó Péter pénzügyminiszter szerint a költségvetésben vannak kockázatok, de hangsúlyozta, hogy "ezek mértékét a semleges, külső elemzések is csak néhány tized százalékra teszik", azaz nincs szó a Fidesz által sulykolt nagyságrendről.
2010. április 14. szerda 16:16 - HírExtra
Oszkó Péter a Magyar Narancs csütörtöki számában megjelenő interjúban - kiemelte: "Sokszor elmondtuk, hogy válság idején bizonytalanabb a tervezés, ezért mutatkoznak pozitív és negatív irányú kockázatok a költségvetésben".

Arra a kérdésre, vajon elképzelhető-e, hogy igazuk lesz a Fidesz politikusainak, és nem lesz tartható az idei évre tervezett 3,8 százalékos költségvetési hiány, a pénzügyminiszter kiemelte: a következő kormány az idei költségvetési időszaknak sokkal nagyobb részét fogja kontrollálni, mint a jelenlegi kormány.

"Az időszakból háromnegyed év van még hátra, amikor sok egyedi intézkedést lehet tenni a kockázatok kezelésére, ez pusztán akarat és elkötelezettség kérdése. Vagyis már most azt mondani, hogy az év végi hiányra az új kormánynak semmi befolyása nincsen, egyszerűen butaság." Oszkó Péter szerint, "aki a mozgástér hiányáról beszél, az nyilván politikai célokra használja a költségvetési gazdálkodás egyébként természetes folyamatait."

Oszkó Péter kifejtette: csak néhány tized százalékra rúghatnak a költségvetés kockázatai, ennél a Magyar Nemzeti Bank és a Költségvetési Tanács is kevesebbet számszerűsített, hozzátéve, hogy az eltérést több tényező ellensúlyozhatja. Az Állami Számvevőszék konkrét összeget nem mondott, és az általa jelzett kockázatok egy részéről azóta már bebizonyosodott, hogy nem volt igazán megalapozott - mondta a pénzügyminiszter.

Oszkó Péter szerint nehéz lenne bármilyen adat nyilvánosságra hozatalának elmulasztását számon kérni a kormányon. Mint leszögezte, "minden publikációs határidőt precízen tartottunk, sőt megfejeltük további adatszolgáltatással.

Már az első negyedév tényszámait is bemutattuk, ebből pedig az látszik, hogy a prognózisunk meglehetősen konzervatív és visszafogott volt. Itt a kincstári számlákról kifizetett és oda befolyt összegek különbségéről van szó, erre nehéz azt mondani, hogy bármiféle eltitkolás történt."

A lapnak arra a kérdésére, hogy jelentkezett a Pénzügyminisztériumnál vagy akár személyesen a miniszternél ellenzéki politikus, gazdasági szakértő vagy bárki, hogy konzultáljon a költségvetés helyzetéről, Oszkó Péter határozott nemmel felelt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását