2024. május 14. - Bonifác

Szolgálatban is lehet szavazni

A honvédség, a rendőrség, a tűzoltóság teljes személyi állományának biztosítják a részvétel lehetőségét az áprilisi országgyűlési választáson.
2010. április 5. hétfő 16:34 - HírExtra
Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-nek elmondta: az országos rendőr-főkapitányi intézkedés szerint a parancsnokoknak a szavazás napjára a szolgálatot úgy kell megszervezniük, hogy a beosztott állomány gyakorolhassa a választójogát.

A hivatásos állomány tagja a választójogát a lakóhelyén vagy igazolással a tartózkodási helyén gyakorolhatja, de ha a szolgálati érdek megköveteli, akkor meghatározható, hogy a rendőr a szolgálati helyének megfelelő szavazókörben adja le a voksát - tette hozzá.

Mint mondta, mindenkinek biztosítják a részvétel lehetőségét a szavazáson, beleértve azokat is, akik a szavazás rendjét biztosítják. Kiemelte: a 24 órás szolgálatra beosztott rendőröknek is lehetővé teszik, hogy szavazzanak.

A hivatásos rendőrök csak polgári ruhában vehetnék részt a voksoláson, és szavazati joguk gyakorlása során nem viselhetnek fegyvert.

Dobson Tibor, a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője emlékeztetett rá: a tűzoltóknál a szolgálatváltás reggel 7 órakor van, a szavazókörök azonban már reggel 6 órakor kinyitnak, vagyis mindenkinek lehetősége van arra, hogy még a szolgálat felvétele előtt leadja voksát.

Nem fordulhat elő, hogy a szavazás miatt hiányozzon tűzoltó a laktanyából: ha valaki a szavazás miatt később érkezne be a szolgálati helyére, akkor a váltótársa kicsit tovább marad, amíg megérkezik a szavazó - mondta.

A Honvédelmi Minisztérium médiaosztálya arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Magyar Honvédség személyi állományának az országgyűlési képviselői választásokon történő részvétele biztosításának szabályait honvédelmi miniszteri utasítás és honvéd vezérkari főnöki parancs rendezi.

Emlékeztettek rá: a választáson való részvétel az egyén szabad elhatározásán alapul, ezért a szavazáson történő megjelenést jogellenesen akadályozni, vagy a megjelenésre parancsot adni, illetve az egyén szabad akaratát bármilyen formában és módon befolyásolni tilos.

A választáson való részvételt az állomány számára lehetővé kell tenni és a választáson való részvételhez szükséges időre a személyi állományt szolgálatmentesség illeti meg - tették hozzá.

Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik a szolgálatukat lakóhelyüktől távol teljesítik, a szolgálat ellátását úgy kell megszervezni, hogy a választás napján lakóhelyükön szavazhassanak. Amennyiben az állomány tagja számára a lakóhelyén való szavazás nem lehetséges, úgy a szolgálatteljesítés helyén kell lehetővé tenni a szavazást, ekkor a katona igazolással szavazhat.

A külföldön szolgálatot teljesítő állomány a nagykövetségekkel, főkonzulátusokkal rendelkező magyar külképviseleteken szavazhat, ha korábban kérte a külképviseleti névjegyzékbe vételét. A szavazáson való részvételhez az állományilletékes parancsnokok a rendelkezésre álló eszközökkel, (figyelembe véve a katonai szervezet harcképességének fenntartását, illetve a szolgálati feladat ellátását) minden törvényes segítséget megadnak.

A HM tájékoztatása szerint a külföldön szolgálatot teljesítő állomány létszáma (ideértve a missziókat, külképviseleteket, NATO és egyéb szervezetekben szolgálatot teljesítőket) mintegy 1.200 fő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását