2024. május 28. - Emil, Csanád

Közpénzen tartják életben a 10 éve éhségsztrájkoló gyerekgyilkost

Az 5 gyerek meggyilkolásában bűnösnek talált Ian Brady 10 éve éhségsztrájkol, de a brit kormány nem engedi meghalni: orrán keresztül táplálják.
2010. március 29. hétfő 16:59 - HírExtra
Szörnyű múlt

A gyerekgyilkos Ian Brady azt állítja, eddig 3 millió fontjába (közel 1 milliárd forint) került 10 éve tartó mesterséges táplálása, amit a brit kormány az adófizetők pénzéből finanszíroz.

Brady és cinkostársa, Myra Hindley a Moori gyilkosok néven váltak ismertté Nagy-Britanniában. 1963 júliusa és 1965 októbere között 5 gyermeket öltek meg Manchester környékén. A 10 és 17 év közötti áldozatok közül négyet szexuálisan is zaklattak. A gyilkosok onnan kapták elnevezésüket, hogy a Manchesterhez közeli Saddleworth mocsárban (a moor angolul mocsarat jelent) ásták el 3 áldozatukat.

A gyilkosok tárgyalása lezárult 1966-ban, akkor mindkettejüket életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A nyomozás aktáit akkor nyitották meg újra, amikor Ian Brady 1985-ben beismert még 2 gyilkosságot egy vele készült interjúban. 1987-ben meg is találták a nyomozók negyedik áldozatuk maradványait, szintén Saddleworth mocsarában, az ötödik áldozat holttestét azonban mind a mai napig nem találták meg.

Elmeszakértők őrültnek nyilvánították Bradyt és 1985-ben átszállították a szigorúan őrzött Ashworth kórházba, aki az óta is ott éli mindennapjait. Már átszállításuk után világossá tette, hogy soha nem akar szabadulni és az egyetlen kívánsága, hogy hagyják csendben éhen halni.

Utolsó kívánság

A 71 éves, csont sovánnyá fogyott gyerekgyilkost már 10 éve táplálják egy orrába dugott csövön keresztül az orvosok, speciális program keretében. A napokban levelet írt, melynek másolatát elküldte egy hírügynökségnek is. Levelében a sorozatgyilkos megerősíti, hogy éhen kíván halni, valamint elítéli, hogy az adófizetők pénzéből tartják életben, annak ellenére, hogy a jog szerint visszatérhetne egy „átlagos” börtönbe, ahol lehetősége lenne megtagadni az étkezést.

Mint levelében fogalmaz:„ Rohadtul nem akarok már semmi mást ettől az élettől, csak egy koporsót, ahol nem tudják szívni a vért halott testemből a politika piócái. Az Asworth kórház szakmai és mentális csődjét jelenti, hogy évi 300 ezer fontot költenek egy köztörvényes bűnöző mesterséges életben tartására.”

Brady szerint jelenleg ő az egyetlen „nagy horderejű” bűnöző az Ashworth kórházban, akinek mesterséges életben tartásával a brit igazságszolgáltatás démonizálja a közvéleményt.

A sorozatgyilkos ma mindennapjait egy szobában tölti, ahol a berendezés tárgyait mindössze egy ágy és egy könyvespolc képviseli. Naponta kétszer kap speciális folyékony táplálékot, melyet az orrába helyezett csőrendszeren keresztül juttatnak szervezetébe az orvosok. A 2007-es szigorú dohányrendelet után kénytelen volt lemondani napi 40 szál cigarettájáról. Egyedül kávét hajlandó inni önszántából.

Mint Brady ügyvédje, Nicholas Richard elmondta, az évi 300 ezer (kb. 90 millió forint) angol fontba kerülő ellátást az Ashford kórház költségvetése alapján számolták ki.

Az kórház illetékesei az összeget sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták.
Forrás: News.com.au/Hírextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását