2024. május 14. - Bonifác

Mi történt március 15-én?

Minden évben megünnepeljük március idusát. Van, aki megemlékezésre megy, van, aki csak a kabátjára feltűzött kokárdával emlékezik az 1848-ban történtekre. Lássuk mi történt pontosan 1848. március 15-én!
2010. március 15. hétfő 07:40 - HírExtra
Az 1848. március 14-i bécsi forradalom híre ösztönző hatással volt a magyar radikális ifjakra is. 15-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Az előző napi terveknek megfelelően reggel hat és nyolc óra között a Dohány és Síp utcák sarkán álló ház első emeletén, ahol Petőfi Sándor és felesége bérelt szobát.

Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál és Bulyovszky Gyula tanácskoztak a teendőkről. Jókai Mór és Bulyovszky Gyula egy proklamációt szerkesztett, amely a 12 pontot is magában foglalta. Ezután mind a négyen az Urak utcájába mentek, a Pilvax kávéházba - mely a nemsokára bekövetkező események tiszteletére kapta majd a Szabadság csarnoka nevet. Itt Jókai felolvasta a proklamációt, Petőfi pedig elszavalta március 13-án megírt versét, a Nemzeti dalt.

Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét, a Nemzeti dal-t. Amíg folyt a két mű folyamatos szedése és nyomtatása, a zuhogó esőben kint várakozó tömeget alkalmi szónokok buzdították. Mikor végre elkészültek az első példányok, Petőfi a Nemzeti dalt, Irinyi a 12 pontot olvasta fel az izgatottan várakozó tömegnek, majd a többi nyomtatványt a nép közé szórták.

Délután naggyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg ekkor. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Elhatározták Táncsics Mihály kiszabadítását a budai vár helytartótanácsi börtönéből, majd hatfős bizottságot választottak (Petőfi, Jókai, Irínyi, Vasvári, Irányi Dániel és Bulyovszky) a Pest Város Tanácsával való tárgyalásra.

Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.
A nap lezárásaként pedig előadták a nép kívánságára a Bánk bánt a Nemzeti
Színházban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását