2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hiller István és a kitüntetések

Egy új kiegyezés és a nemzeti egység érzésének szükségességéről beszélt Hiller István vasárnap a Szépművészeti Múzeumban, ahol a nemzeti ünnep alkalmából kulturális kitüntetéseket adott át vasárnap.
2010. március 14. vasárnap 16:01 - HírExtra
Mint az oktatási és kulturális tárca vezetője hangsúlyozta, 1848-49-nek minden korszakra érvényes üzenete van: történelmi folyamatokban kell gondolkodni, nem pillanatokban.

"1848 nélkül nincsen 1867, de a kiegyezés és az összefogás nélkül értelmezhetetlen az, ami két évtizeddel korábban történt" - figyelmeztetett Hiller István, hozzátéve: abban az időszakban politikusok és nem politikusok képesek voltak az egység érzését megteremteni, és ezzel az ország szellemi és anyagi gyarapodását biztosítani.

"Az alkotás légkörét, a kiegyezést legalább ennyire igényli most a magyar nemzet" - emlékeztetett.

A köztársaság elnök által adományozott Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét 14-en, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével 39-en, Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet 57-en, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet 35-en, míg Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet 22-en vehettek át.

Hiller István a Szépművészeti Múzeumban adta át az idei Nagy Tibor Gyula-díjakat, a Miniszteri Elismerő Okleveleket, valamint Schneider Márta kulturális szakállamtitkárral együtt a Balassa Péter-, Balázs Béla-, Balogh Rudolf-, Bánffy Miklós-, Blattner Géza-, Erkel Ferenc-, Ferenczy Noémi-, Harangozó Gyula-, Hortobágyi Károly-, Jászai Mari-, József Attila-, Liszt Ferenc-, Munkácsy Mihály-, Nádasdy Kálmán-, Németh Lajos-, Szabolcsi Bence-, valamint Táncsics Mihály-díjakat is.

A kiemelkedő újságírói tevékenységért járó Táncsics Mihály-díjjal kitüntetett újságírók között Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda elnöke is átvehette az elismerést.

A kitüntetéseket egyéb irányú elfoglaltságaik miatt többeknek családtagjaik vették át, néhányan későbbi időpontban személyesen fogadják az elismerést, míg László Noémi költő, műfordító nem jelent meg a díjátadón. Járai Antal, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára Sólyom László köztársasági elnöknek mondott köszönetet a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjéért, és nem fogott kezet Hiller Istvánnal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását