2024. május 14. - Bonifác

Izraelben megváltoztatják a döntéshozatalt

Izraelben megváltoztatják a fontos kormányzati döntések meghozatalának és bejelentésének mechanizmusát, hogy megelőzhessék az olyan kínos helyzetek kialakulását, mint amilyen az amerikai alelnök látogatásakor előállt.
2010. március 12. péntek 18:03 - HírExtra
Az izraeli belügyminiszter éppen Joe Biden közel-keleti közvetítő útja alatt jelentette be 1600 új lakás felépítését Kelet-Jeruzsálemben, noha köztudott, hogy a városrész erőltetett ütemű zsidó betelepítését nem csak a palesztinok ellenzik, hanem az amerikai kormányzat is.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő formálisan bocsánatkérésre kényszerült, az Arab Liga pedig bejelentette, hogy nem kezdődnek meg a közvetett izraeli-palesztin béketárgyalások, amíg nem állítják le a lakásépítést. Az incidens miatt az Izraeli Munkapár bejelentette: fontolóra kell vennie, hogy kilépjen-e a kormánykoalícióból, amelybe azért lépett be, hogy újra lehessen indítani a megbékélési folyamatot a palesztinokkal. Netanjahu a belügyminiszterre hárította a felelősséget "a szerencsétlen időzítés" miatt, de magát az építési tervet nem utasította el.

A miniszterelnököt keményen bírálja az izraeli sajtó. A nagy példányszámú Jediot Ahronot egyenesen felvetette a kérdést, hogy Netanjahu "hazug-e vagy alkalmatlan" a kormány vezetésére, mivel azt állítja, hogy nem tudott a belügyminiszter döntéséről. "Mi a jobb? Egy miniszterelnök, aki a legrosszabbkor hagy jóvá egy kelet-jeruzsálemi építési tervet, vagy egy olyan miniszterelnök, aki nem tudja, hogy mi történik a kormányában?" - kérdezte.

A baloldali Háárec szerint "noha Washington is megpróbálja csökkenteni a veszekedés jelentőségét, el fog jönni az a pillanat, amikor az izraeli kormánynak meg kell fizetnie a számlát" a békefolyamatban okozott kárért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását