2024. május 14. - Bonifác

Clinton felhívta Netanjahut

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken telefonon felhívta Benjámin Netanyahu izraeli miniszterelnököt, hogy bírálatát fejezze ki az izraeli kormány kelet-jeruzsálemi lakásépítési tervei miatt.
2010. március 12. péntek 21:47 - HírExtra
Clinton úgy fogalmazott, hogy a legutóbbi lakásépítési tervek bejelentése "rendkívül negatív jelzés" arra nézve, hogyan közelíti meg Izrael az Egyesült Államokhoz fűződő kétoldalú kapcsolatait. Mint ismeretes, a városrész erőltetett ütemű zsidó betelepítését az amerikai kormányzat is ellenzi.

Az amerikai diplomácia vezetője azt mondta az izraeli kormányfőnek, hogy a bejelentés "aláaknázta a békefolyamatba vetett hitet és bizalmat" - tájékoztatott beszélgetésükről a washingtoni külügyminisztérium. Hillary Clinton közölte Netanjahuval: Izraelnek lépéseket kell tennie, hogy javuljanak a béketárgyalások újraindításának esélyei.

A lakásépítési tervek bejelentése váratlanul érte Washingtont, annál is inkább, mert azzal egy időben hangzott el, hogy Joe Biden alelnök a térségbe érkezett a 14 hónapja megrekedt izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdésének előmozdítására. A bejelentést - amely elemzők szerint veszélyezteti azt az egyetértést, hogy Izrael és a palesztinok között közvetett békeegyeztetések kezdődjenek - a Fehér Ház és külön nyilatkozatban Biden is elítélte.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője korábban közölte: az Egyesült Államok elítéli, hogy Izrael jóváhagyta zsidó telepesek számára 1600 új lakás építését a vitatott hovatartozású Kelet-Jeruzsálemben. Biden úgy foglalt állást, hogy az építkezésről szóló bejelentés időzítése és tartalma aláássa az Egyesült Államok azon igyekezetét, hogy újjáélessze a békefolyamatot.

Kelet-Jeruzsálemet a palesztinok leendő fővárosuknak tekintik. A városrészt 1967 óta megszállva tartó izraeliek ottani építkezéseit a nemzetközi közösség és a palesztinok telepes politikaként értékelik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását